Zo stop je met zelfkritiek

Hoe stop je met zelfkritiek? Door niet meer toe te staan jezelf constant te bekritiseren.

Klinkt te gemakkelijk, nietwaar?

Ik schrijf sinds mijn 7e in dagboeken, dus mijn gedachten en emoties zijn me niet vreemd. Toch schrijf ik er pas echt bewust over sinds het begin van dit jaar. Ik noem dat ritueel schrijven. Het is iets anders dan in een dagboek schrijven. Bij ritueel schrijven, uit je al je gedachten en emoties op papier. Je staat jezelf toe om de kritiek eruit te laten. En als je dat gedaan hebt, geeft het een mooi beeld van hetgeen je elke dag tegen jezelf zegt.

Toen ik begon met ritueel schrijven, zag ik steeds terugkerende gedachten en emoties. Het werd me nu pas echt duidelijk wat ik dagelijks tegen mezelf zei. Geen wonder dat er op sommige dagen niets uit mijn handen kwam, dat ik me waardeloos en verdrietig voelde. Hetgeen ik tegen mezelf zei, zou ik nooit tegen een ander zeggen. Je hebt geen groot inlevingsvermogen nodig om te weten dat de ander dan gekwetst is. En dat is precies wat ik mezelf elke dag aandeed; ik kwetste mezelf. Ik deed mezelf pijn door het uiten van zelfkritiek.

Hoe stop je daarmee?

Herkennen – Erkennen – Loslaten

Herkennen
Het begint met het herkennen van deze kritiek. Door jouw gedachten en gevoelens op papier te zetten, worden onderliggende overtuigingen, belemmeringen en blokkades zichtbaar.

Erkennen
Als je ze herkent, is de volgende stap om ze te erkennen. Dus deze gedachten en emoties toe te laten. Te ervaren en te voelen. Ze zijn er. Ze mogen er zijn. Dit is heel belangrijk. Ik ben geneigd om te vluchten voor gedachten en emoties die ik niet fijn vind. Als ik ze wegstop, heb ik er geen last van. Maar dan komen ze in een andere gedaante weer terug. Het helpt mij om erover te schrijven. Opschrijven wat er is gebeurd en wat ik heb ervaren en gevoeld.

Loslaten
Voor loslaten hoef je niets te doen. Zodra je de pijn van zelfkritiek hebt toegelaten, laat je los. Om bewust los te laten kun je bepalen wat je wel wilt. Ik schrijf daar dan een stuk over. Dat doe ik dagelijks. Zo’n stuk kan er als volgt uit zien:

Ik wil vandaag plezier ervaren. Ik sta open voor nieuwe mogelijkheden. Ik heb een voldaan gevoel. Ik doe dingen waar ik blij van word. Ik werk vandaag moeiteloos alle klusjes af. Ik heb de rust en de tijd om na te denken. Etc.

Ritueel Schrijven kan je helpen om zelfkritiek te doorzien en het om te zetten naar je verlangens.

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x