Zo start je met schrijven vanuit je hart

Schrijven vanuit je hart is niet iets wat je op school hebt geleerd. Daar ging het meer over het leren van letters en klanken, de spellingsregels, zinsopbouw en structuur. De nadruk lag op ‘goed schrijven’.

Chaos hoort erbij

Voor schrijven vanuit je hart geldt dat je ‘goed schrijven’ mag loskoppelen. Goed schrijven doe je met je hoofd en creatief schrijven doe je met je hart. Het is allebei nodig, maar niet tegelijkertijd. En het hart gaat voor het hoofd. Dat betekent dat als je schrijft vanuit je hart, je toelaat dat er flarden van zinnen op papier verschijnen. Dat er wellicht iets staat dat je niet kan plaatsen of zelfs niet eens begrijpt. Het voelt als een enorme chaos. En je hebt de neiging om meteen structuur in de chaos aan te brengen, maar structuur is geen zaak van het hart. Dus sta chaos toe.

Schrijven is doen.

Pak pen en papier erbij, want je gaat een schrijfoefening doen. Bovenaan je papier noteer je: wat houdt mij nu tegen?
Je zet je timer op 5 minuten.
Je schrijft alles op wat er door je heen wil stromen.
Let niet op schrijffouten, ga niet corrigeren.
Blijf schrijven. Loop je vast? Herhaal de zin dan opnieuw en stel je open voor de stroom aan woorden.

Het hoofd erbij houden

Als je hebt geschreven, lees dan je tekst hardop voor. Voel gewoon wat het met je doet. En bepaal of je er iets mee wilt. Is er iets dat je wilt uitspreken naar iemand? Wil je hier een blog over maken? Een social media post.

Als je naar buiten wilt treden met hetgeen je hebt geschreven, laat het dan minstens 1 dag rusten. Pak het de dag er na weer op en ga de tekst met je hoofd bekijken. Bepaal je boodschap, herschrijf zinnen, corrigeer spel- en schrijffouten, etc.

Zonder training geen vooruitgang.

Schrijven vanuit je hart kun je trainen. Als je het af en toe doet, zul je de transformerende kracht ervan nauwelijks ervaren. Als je van schrijven een gewoonte maakt, ervaar je meer creatieve flow, ben je meer bewust van je gevoelsleven en is het makkelijker authentieke keuzes te maken. Daar is wel training voor nodig. Als je hierin begeleiding wilt, kijk dan eens bij STORY Membership.

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x