Zo start je met journaling

Schrijven heeft een therapeutisch effect. Psychologen en wetenschappers weten dit al sinds de jaren 70. Er zijn diverse onderzoeken waarbij is bewezen dat schrijven helpt bij het verminderen van stress. Maar dat is niet het enige wat schrijven doet. Het maakt je los van je omgeving en geeft je de mogelijkheid om meer verbinding te maken met je authentieke natuur. Zodat je van daaruit keuzes kan maken – ongeacht wat je omgeving daarvan vindt. Hoe vaker je authentieke keuzes maakt, hoe meer je zelfvertrouwen groeit en het steeds makkelijker wordt om op eigen-wijze te werken en te leven.

Tot zover de positieve effecten van journaling, dan nu de praktijk. Want hoe start je met journaling?

 1. Vergeet alles wat je op school hebt geleerd over schrijven.
  Op school heb je geleerd dat je goed moet schrijven en dat betekende foutloos volgens de spellingsregels. Als je start met journaling en het schrijven moet foutloos zijn, vormt dat een blokkade op wat je wilt uitdrukken. Dus vergeet foutloos schrijven. Vergeet de spellingsregels. Vergeet interpunctie. Je hoeft niet eens hele zinnen te maken. Je mag fouten maken. Het gaat niet om of je goed schrijft. Het gaat erom wat je schrijft.
 2. Kies een vorm die bij je past.
  Je kan met de hand schrijven of type op de computer. Wat je kiest, maakt niet zoveel uit. Het is veel belangrijker dat je kiest. Kies iets en ga aan de start. Blijf ook niet zoeken naar het meest prachtige notitieboek. Het is mijn ervaring dat ik op mijn mooiste notitieboeken altijd meteen een vlek maak (met eten of inkt). En dat je netjes of zuinig of juist heel mooi moet schrijven in dat ene speciale boek, dat houdt je ook weer tegen. Dan ben je daar meer mee bezig dan met de woorden die door je heen willen stromen. Kies een notitieboek dat je nu voor handen hebt, of het nu mooi is of niet.
 3. Start met 5 minuten.
  Zet je timer op 5 minuten en ga 5 minuten lang schrijven. Begin met wat er op dit moment door je heen wil stromen. Laat de woorden als vanzelf op papier komen. Het enige wat je hoeft te doen is 5 minuten te schrijven.
 4. Ga jezelf niet corrigeren.
  Als je aan het schrijven bent, ga dan geen woorden doorstrepen. Laat ze gewoon staan. Ga niet te veel overdenken, blijf gewoon schrijven. Als je klaar bent met de 5 minuten, kun je je tekst teruglezen.
 5. Aan de slag.
  Je bent nu toch aan het lezen, dus waarom begin je nu niet meteen aan je 5 minuten? Probeer het. Niet nog meer lezen voordat je gaat beginnen. Journaling is doen.

Ben je klaar voor verdieping in je journaling schrijven?

Lees hier nog meer over journaling.

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x