Zo kom je in flow, wat je moet weten over de vrouwelijke cyclus

De menstruatieperiode is vooral iets waar je zo snel mogelijk doorheen wil komen. Het liefste ga je gewoon door waar je mee bezig bent. Je wilt niet dat anderen merken dat het weer die tijd van de maand is. Dat beeld krijgen we ook voorgeschoteld, want reclames vertellen ons niets anders dan dat – uiteraard met het juiste product – het een tijd is waarin je alles gewoon kan doen. Voor de rest van de cyclus is er weinig aandacht, behalve als je zwanger probeert te worden dan ben je elke maand gefocust op je ovulatie en hoop je dat PMS-symptomen nu symptomen zijn van een vroege zwangerschap.

Een aantal jaren geleden kwam ik in aanraking met het werk van Kate Nortrup en haar boek do less. Zij schreef over de vrouwelijke cyclus en de verschillende fasen. En ook het verschil met mannen. Zo hebben mannen een 24-uurs cyclus. Dat wil zeggen dat zij op alle dagen in principe net zoveel energie hebben. De vrouwelijke cyclus is gemiddeld 28 dagen, net zoals de maancyclus. Maar ook een kortere of langere cyclus is mogelijk, daar is niets mis mee. Het is het natuurlijke ritme van jouw lijf. In tegenstelling tot mannen hebben vrouwen dus niet elke dag evenveel energie. Dat kan per fase verschillen. Laten we eens naar die verschillende fasen gaan kijken.

Fase 1 pre-ovulatie
Fase 2 ovulatieperiode
Fase 3 pre-menstruatie
Fase 4 menstruatieperiode

Deze fasen kun je zien als een connectie met de vrouwelijke archetypen. Archetypen zijn universele symbolen en thema’s die herkenbaar zijn in verschillende culturen. Een bekend archetype is de held. Als je daaraan denkt, heb je er meteen een beeld van. De moeder is ook een archetypische beeld en komt in verhalen naar voren als een liefhebbende, verzorgende vrouw. Zo zijn er meer archetypes en zoals je misschien wel merkt komt er met elke archetype bepaalde eigenschappen. Zo ook met de archetypes die passen bij de verschillende fasen van de vrouwelijke cyclus.

Fase 1 de maagd

De maagd is het kind in ons. Het is speels, vol verwondering. Heeft veel ideeën en duikt overal meteen in. De maagd is enthousiast en uitbundig. Het is ook naïef, goed in plannen maken maar heeft moeite om het uit te voeren, vindt het lastig om verantwoordelijkheid te nemen en afspraken na te komen. Dit is een goede tijd voor nieuwe ideeën en plannen, voor het opstarten van zaken. Je bent ambitieus. De energie is naar buiten gericht. Je treedt makkelijk in contact met anderen, samenwerken gaat goed. Je zelfvertrouwen is hoog. Je hebt genoeg energie voor je werk en voor sociale activiteiten.

Fase 2 de moeder

De moeder is de verzorgende vrouw, heeft creatiekracht. Ze draagt het leven. Ze kan ook doorslaan in controle en bemoederen, wil graag grip houden en heeft moeite met loslaten. In deze fase lukt het je om plannen daadwerkelijk uit te voeren. Je gevoel van eigenwaarde is goed, je gaat zaken met zelfvertrouwen tegemoet. Je bent geïnspireerd en in deze periode creëer je makkelijk. Dat wil zeggen dat het schrijven van een tekst je nu veel makkelijker afgaat. Het rolt waarschijnlijk zo je pen uit, terwijl je in een andere fase uren naar een wit vel aan het staren bent. Ook een goede tijd om je ideeën van eerder vorm te geven en uit te voeren.

Fase 3 de strijder

De strijder is vurig, durft zichzelf te laten zien en komt voor zichzelf op. Ze kan ook onredelijk en onrustig zijn. De energie is naar binnen gekeerd. Je merkt dat je energie zakt in vergelijking tot de fase hiervoor. Je kan ineens heel moe zijn en ’s avonds op de bank in slaap vallen. In deze fase heb je levendige dromen. Doordat je meer naar binnen bent gekeerd, sta je beter in contact met je intuïtie. Een goede periode om je hoofd leeg te maken en op te ruimen. In deze fase is het beter geen grote keuzes te maken of moeilijke gesprekken te voeren.

Fase 4 de wijze vrouw

Deze fase staat voor wijsheid, rust, inzicht en intuïtie. Maar ook een gevoel van zinloosheid, moedeloosheid en eenzaamheid kan je overvallen. Je kan fysieke pijn en ongemak ervaren. De energie is nog steeds naar binnen gericht. Je hebt tijd voor jezelf nodig en hebt minder energie. Je concentratie is ook minder dan je gewend bent. Luister naar de signalen van je lichaam en geef het wat het nodig heeft. Gun jezelf wat alleentijd, vertraag en zoek de stilte op.

Inzicht in je cyclus en de verschillende momenten daarin, geven je een handvat voor het plannen van activiteiten. Je ziet nu wellicht ook in dat als er even niks uit je vingers komt, het simpelweg aan je eigen ritme kan liggen. Dat het niet betekent dat je iets niet goed doet of er iets mis met je is. Het simpelweg volgen van je eigen ritme, geeft je meer rust en ontspanning. Meebewegen met je cyclus kan zorgen voor het ervaren van flow momenten.

Hoe pas je dit nu toe in het dagelijks leven?

Ervaar je eigen cyclus

Let de komende maand eens op je eigen cyclus. Houd het bij in je agenda of op je telefoon. Je hebt ook apps, zoals FLO living waarin je ziet in welke periode je zit. Als je wilt kun je je ervaringen opschrijven. Op deze manier raak je meer vertrouwd met je cyclus en je ervaringen daarbij.

Planning

Als je je cyclus hebt leren kennen, experimenteer eens een maand met het volgen van je eigen ritme. Plan sociale activiteiten in fase 1 en 2 en een bankhangdag in fase 4. Plan je creatief werk in fase 2. En ga geen discussie aan met je partner in fase 3. Schrijf je ervaringen op. Ervaar of je nu het gevoel hebt dat je aan het meebewegen bent in plaats van jezelf aan het tegenwerken

Gun jezelf de tijd

Als je nog nooit iets met deze kennis hebt gedaan, nog nooit inzicht in je cyclus hebt gehad. Verwacht dan niet meteen dat je helemaal volgens je cyclus gaat leven en dat het meteen lukt. Gun jezelf de tijd. Wat kan helpen is de verschillende fasen te noteren in je agenda of als je een app gebruikt deze regelmatig te checken. Dat je steeds bewust bent van de fase van jouw cyclus en de keuze kan maken om rekening te houden met je eigen cyclus.

Archetypes helpen

De archetypes helpen om beelden te vormen bij de verschillende fasen. Als je denkt aan de strijder heeft dat een hele andere energie dan de maagd. Als je in een discussie belandt met je partner en je bent je bewust van de strijder en dat ze weleens onredelijk kan zijn, dan weet je dat dit misschien niet het juiste moment is om je punt te maken. Wacht dan liever tot je in de energie van de moeder komt (fase 2) omdat dit een goed moment is om goede gesprekken te voeren. Dan heeft je gesprek waarschijnlijk ook meer effect, wat weer beter is voor jouw welbevinden (en dat van je partner).

Als je geen verschil merkt in de verschillende fasen omdat je altijd moe bent of overprikkeld. Dan is het goed om daar eerst mee aan de slag te gaan en professionele hulp te zoeken op fysiek en/of mentaal vlak.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. Pas jij dit al toe in je leven? Ben je van plan bewust te worden van jouw cyclus?

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x