Zo doe je dat… verlichting

Dit bericht is geschreven door Mariet en Wietske van Yoga op de Zaak.

Zoals je in onze vorige blog hebt kunnen lezen, lopen we al duizenden jaren tegen dezelfde obstakels aan. Net als nu werd toen geklaagd over drukte; in het leven en in het hoofd. Voor dit probleem ontwikkelden de wijzen in India yoga. Een manier om de geest tot rust te brengen en zo verbinding te voelen met alles om je heen. De eerste praktische yogahandleiding werd ongeveer 2000 jaar geleden geschreven; de yoga sutra’s. Hierin wordt uitgelegd hoe je in acht stappen meer rust en betekenis in je leven kan vinden. Ook al is dit stappensysteem heel oud, we kunnen er nog steeds veel van leren.

Gelukkiger door verbinding

Rust brengen in het hoofd is het eerste doel van yoga. Wat daaruit voortvloeit, het ‘hogere’ doel, is verbinding voelen; met de mensen om je heen, de natuur en alles wat leeft. Door je verbonden te voelen word je gelukkiger. De oude yogi’s wisten dit eeuwen geleden al. In de Westerse wereld is het inmiddels ook wetenschappelijk bewezen. En dat willen we graag; dat de wetenschap ons gevoel ondersteunt. Succes, liefde en ervaringen worden waardevoller als je ze deelt. Eigenlijk weten we dat natuurlijk wel. Helaas is de dagelijkse praktijk net iets anders. Door drukte en de bijkomende stress zijn we vaak in onszelf gekeerd. We staan hierdoor niet meer open voor wat er om ons heen gebeurt. We zitten met onze aandacht in ons hoofd, in plaats van dat we ervaren wat er op dat moment is.

In het nu

Doordat we veel in ons hoofd zitten creëren we stress. Gedachten voeden gevoelens, waardoor je bijvoorbeeld steeds bozer wordt. Ook gaan ze meestal over het verleden of de toekomst. Je piekert bijvoorbeeld over wat je allemaal nog moet doen of herhaalt continu een moeilijk gesprek wat je onlangs gehad hebt. Als je heel bewust met al je zintuigen ervaart wat er op dat moment is, glijden gedachten, stress en andere emoties vanzelf van je af. Je bent veel geconcentreerder en staat open voor inspiratie van buitenaf. Dit maakt dat je op een prettigere manier in het leven staat. Je naasten voelen zich meer gezien, je bent een stuk efficiënter en komt op ideeën komt die je in je eentje misschien niet had kunnen bedenken. Zo belangrijk en krachtig is het om jezelf te trainen in het moment te zijn.

De sutra’s

Maar hoe doe je dat dan; meer rust en verbinding ervaren? Die eeuwige gedachtestroom is er altijd. En continu de aandacht in het nu hebben is onmogelijk. Het geschrift de Yoga Sutra’s geeft hele praktische tips om je leven meer rust en betekenis te geven. Het stappenplan is een opbouw waarin je eerst je gedrag en lichaam traint, om daarna je geest te kunnen veranderen. Het grappige is dat de yogahoudingen tot de eerste stappen behoren, terwijl we die in het Westen als het belangrijkste onderdeel beschouwen. Vanaf stap vijf begint de diepere beoefening van yoga; het trainen van de geest op verstilling, zodat het in de stilte verbinding kan ervaren.

Nieuwsgierig geworden naar het stappenplan uit de Yoga Sutra’s? Volgende week zullen we ze uitgebreid bespreken. Hou deze blog dus in de gaten!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x