Zij schrijft | Marga Huis in ‘t Veld

In zij schrijft laat ik vrouwen aan het woord die op basis van hun persoonlijk verhaal een boek hebben geschreven. Dit keer is Marga aan het woord. In 2021 kwam haar gedichtenbundel uit: dichterbij – gedichten voor een gelukkiger gezin. De gedichten van Marga waren al populair op social media. Haar woorden raken je recht in het hart. In de gedichtenbundel zijn haar prachtige gedichten kleurrijk geïllustreerd. Een mooi cadeau voor jezelf en andere ouders. Bovendien waardevol om samen met je kinderen te lezen.

Jouw gedichtenbundel is eind vorig jaar uitgekomen. Hoe is dat voor je?
Als een wens die uitkomt en heel trots op mezelf. Ik noem mijn boek ook wel eens mijn derde kindje. Heerlijk om tastbaar in je handen te hebben waar je al zo lang naar toe werkt. En ja, dat is ook een hele bevalling.

Waar gaan de gedichten over?
De gedichten gaan over het ouderschap, opvoeden, je kind(eren) en tegelijk ook over jouw innerlijke kind. Je kunt er van alles uithalen voor jouw persoonlijke ontwikkeling en de spiegel die je kind jou voorhoudt.

Wanneer wist je dat jouw gedichten een boek werden?
Ik schrijf al een hele tijd gedichten die ik deel via mijn zakelijke social media pagina’s. Ik krijg daar altijd wel hele mooie reacties op zoals dat de gedichten je raken en aan het denken zetten. Na een paar jaar dacht ik dat het wel heel mooi zou zijn om de gedichten op één plaats te bundelen. Dat je ter plekke leest wat er op dat moment relevant is en speelt voor jou. Zo ontstond de wens van een boek en het bereiken van nog veel meer mensen met mijn gedichten.

Hoe heb je dat aangepakt? Waar ben je begonnen?
Ik ben eerst heel lang in mijn hoofd begonnen 😉 Het bleef maar bij een wens en een plan. Heel wat overtuigingen zaten mij in de weg. Zijn de gedichten wel goed genoeg? Hoe kom ik aan beeldmateriaal? Een uitgever die ik benaderde zei dat een gedichtenbundel altijd heel slecht verkoopt en daar ging mijn plan weer in de kast. Gelukkig wist Gwyneth het altijd weer uit de kast te krijgen bij mij. Ik ben naar een drukker gestapt en zodra ik wist wat de kosten zouden zijn om het boek zelf uit te geven is het allemaal in beweging gekomen. Revlie Schuit een fantastische illustrator kwam ook op mijn pad en onze samenwerking heeft ervoor gezorgd dat het boek het er nu echt is en het boek van ons samen is!

Hoe heb je het schrijfproces ervaren?
De gedichten waren er eerst en toen kwam het boek. Ik heb alleen voor de titel van het boek DICHTERBIJ een bijpassend gedicht geschreven. Als ik schrijf komen de woorden als vanzelf op. Het heeft altijd te maken met wat er op dat moment die van binnen speelt in mijn leven en het helpt mij om dingen nog duidelijker voor mezelf te krijgen.

Wat heeft ervoor gezorgd dat je de gedichtenbundel ook ging (laten) publiceren?
Ik heb echt samenwerking nodig gehad om het boek te publiceren. Eerst Gwyneth waardoor ik mijn wens serieus ging nemen en daarna samen met de illustrator die per gedicht mijn woorden tot leven wist te brengen. Je maakt dan afspraken, stelt deadlines en dat heeft mij geholpen om steeds verder te komen voorbij mijn getwijfel.

Wat heeft het schrijven van een boek jou gebracht?
Vooral heel veel ervaringen. Het geluksgevoel wanneer je jouw boek bij iemand in huis ziet staan en te horen wat het met mensen doet. De ervaring van het bedenken van ‘iets’ en het dan echt in handen hebben. Dit boek bestaat nu en ik weet dat mijn kinderen het ook gaan lezen, misschien nog wel een keer als zij zelf ook kinderen hebben. Ik laat een stukje van mezelf na.

Is er nog iets anders dat je nog wilt delen?
Het mooie aan gedichten is voor mij dat iedereen er weer iets heel anders uit kan halen. Het is echt aan de lezer. Je hoeft als schrijver dus helemaal niet bezig te zijn met het overbrengen van een boodschap, maar alleen te delen.

_________________________________

Wil je meer weten over Marga en haar gedichtenbundel?

Haar gedichtenbundel is hier te bestellen.

Volg op Marga social media
Facebook
Instagram

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x