Yoga op de zaak – Mariet & Wietske

Een tijd geleden kreeg ik een enthousiast mailtje van Mariet & Wietske van Yoga op de zaak. We maakten een afspraak via Skype en het was meteen leuk. Al pratende ontstond het idee om een aantal blogs over yoga te publiceren. En weet je wat ik zo leuk vind? Deze meiden doen het niet om hun bedrijf te promoten, maar om hun boodschap te verkondigen. Tijd om nader kennis te maken aan de hand van een aantal vragen die ik ze stelde.

Mariet Verhagen (34) is verloofd en moeder van twee dochters en een zoon. Ze geeft acht jaar yogales, voorheen naast haar baan als HR coördinator in de advocatuur. Sinds twee jaar is ze ondernemer en co-founder van Yoga op de Zaak. Een droom die uitkwam: van yoga haar werk maken. Omdat ze het bedrijfsleven ook niet los kon laten, was de stap naar bedrijfsyoga een logische keuze. Yoga op de Zaak geeft wekelijkse lessen, workshops en clinics in verschillende soorten yoga en mindfulness binnen het bedrijfsleven.

Wietske Huisman (34) is moeder van Fenna en Pelle, co-founder van Yoga op de Zaak en communicatiespecialist. Van haar oma leerde ze als kleuter yoga. Na jaren als communicatiespecialist te hebben gewerkt, combineert ze nu al haar passies: yoga, het runnen van een eigen bedrijf en PR werk. Wietske: “Met Yoga op de Zaak inspireren we werknemers om met een andere mindset op kantoor te zitten. We leren ze rust te vinden in de dagelijkse hectiek.”

Wat heeft jullie bewogen om Yoga op de zaak te starten?

We hebben allebei lang op kantoor gewerkt. Mariet als HR coördinator en Wietske als communicatie specialist. We weten hoe stressvol het werk zelf en de werkomgeving kunnen zijn. Toen we voor onszelf startten als yogadocent kwamen we elkaar tegen als collega’s bij een yogacentrum. Er was meteen een klik. We hebben hetzelfde beeld van wat yoga is: een manier om te ontspannen en krachtig te worden, zonder daar een heel zweverig verhaal van te maken. We bleken ook allebei met hetzelfde idee rond te lopen: yoga brengen naar de plek waar veel stress ervaren wordt; de werkvloer.

We zijn samen gaan zitten om te brainstormen en voor we het wisten hadden we een heel plan op poten gezet. We wilden laten zien dat yoga en mindfulness heel praktische methodes zijn om stress te verminderen. Geen paarse gewaden en vage teksten, maar hands-on oefeningen en tips om de werkdag meer ontspannen te ervaren. We vinden het ook heel belangrijk dat de drempel om mee te doen laag is. Daarom komen we naar de bedrijven toe en is er niet meer nodig dan een vergaderruimte. Wat betreft de yoga geven we zowel stoelyoga als meer fysieke vormen op de mat. We vinden het heel belangrijk dat iedereen mee kan doen, ongeacht iemands fysieke gesteldheid of fitheid.

 

Een lange tijd associeerde ik yoga met zweverigheid en wilde ik er niets van weten. Wat is dat toch met die angst voor zweverigheid?

Een hele goede vraag! Allereerst is het beeld van yoga en mindfulness misschien niet helemaal juist. Het geitenwollen sokken imago bijvoorbeeld is gedateerd. Waar vroeger vooral hippies aan yoga en meditatie deden, is het vandaag de dag iets wat door alle lagen van de bevolking heen gedaan wordt. Wat betreft yoga raken sommige mensen bij voorbaat al ontmoedigd door de moeilijke yogahoudingen die ze in de media voorbij zien komen. Dat is echt heel erg jammer, want in de gemiddelde yogales hoeft niemand op zijn hoofd te staan en is het helemaal niet belangrijk om met je neus je knieën aan te raken.

En dan de angst voor zweverigheid. Dat is moeilijker te duiden. Het kan zijn dat we na het doorbreken van de verzuiling niets meer willen weten van ‘bovennatuurlijke krachten’ of hoe je het ook wil noemen. Wat volgens ons vooral heel belangrijk is, is dat Westerse mensen heel veel in hun hoofd zitten. Dat ze alles met ratio willen kunnen uitleggen. Activiteiten als yoga zijn gericht op voelen en ervaren. Als je yoga doet weet je dat je er rustig van wordt, maar hoe leg je dit aan een ander uit? Een belangrijke reden dat yoga en mindfulness momenteel zo populair zijn, is dat er inmiddels zoveel onderzoek naar is gedaan en mensen nu met hun ratio snappen dat het goed voor je is. Daarvoor geloofden of begrepen ze dit niet en dan wordt het al snel afgedaan als zweverig. Daarnaast zitten sommige mensen zoveel in hun hoofd, dat ze het moeilijk of zelfs eng vinden om te voelen. Dan is een yogales of mindfulness sessie erg confronterend.

Gelukkig beginnen steeds meer mensen in te zien en te ervaren 😉 dat yoga en mindfulness hele goede technieken zijn om tot rust te komen.

 

Waarom zou je yoga gaan beoefenen?

Om jezelf op te laden en tot rust te brengen. Met alle taken die we op ons bord hebben liggen, is een ontspanmomentje tussendoor broodnodig. Yoga en mindfulness leren je niet alleen op het moment van de les te ontspannen, maar ook meer rust te vinden in de drukte van het dagelijks leven. Het kan verandering brengen in de manier van hoe je in het leven staat.

 

Hier lees je de eerste blog van Mariet & Wietske. Dit is hun website.

 

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x