Wat wil je nu echt graag?

Wat wil je nu echt graag? Ik heb me jaren met deze vraag bezig gehouden. Ik hoopte dat er op een nacht tijdens een droom een eenduidig antwoord op kwam, waarna ik mijn zoektocht kon staken en nog lang en gelukkig kon leven.

Ik hoorde ook vaak: het ligt dichtbij jezelf, waarschijnlijk zie je het zelf niet omdat het voor jou zo vanzelfsprekend is. Waarschijnlijk is het zo dat je het als kind al deed. Niet omdat het moest van een autoriteitsfiguur, maar omdat je het zelf wilde.

Voor mij was dat schrijven. Op mijn zevende kreeg ik mijn eerste dagboek en sindsdien schreef ik. Ik vertrouwde mijn gevoelens toe aan het papier en deelde mijn ervaringen met mijn dagboek alsof het een vriendin was. Op de bassischool deed ik niets lieverd dan opstellen schrijven. Ik hield ervan om boeken te lezen over onderwerpen waar ik niets van wist en er vervolgens een opstel over te schrijven op de typemachine van mijn moeder. Plaatjes uit het boek kopiëren en tussen de getypte tekst plakken. En later bleef ik graag schrijven, of het nu ging om een afstudeerscriptie, een nieuwsbrief voor mijn werkgever of berichten op social media.

Schrijven was voor mij een gewoonte waar ik veel plezier aan beleef en altijd zou blijven doen, ook als ik er nooit voor betaald zou worden.

Daar ging het een beetje mis, want schrijven werd iets waar ik geld mee kon verdienen. Ineens werd het een ‘moeten’ en niet meer iets wat ik vanuit plezier en vrijheid deed.

Daarmee bedoel ik niet dat geld verdienen en plezier niet samen kunnen gaan. Ik ontvang graag geld voor het boek dat ik heb geschreven.

De intentie van schrijven voor je bedrijf is alleen anders. Dan schrijf je om producten te verkopen. En het verkopen van die producten is het belangrijkste doel.

Ik begon ooit met schrijven omdat ik er plezier aan beleefde. En als er iets is waar ik veel plezier aan beleef is het deze blog. Aan het schrijven over wat ik heb geleerd, gevoeld en ervaren. Bovendien vind ik het leuk om foto’s te maken. Dat is alles en genoeg.

Ik mag nu gewoon schrijven wat ik wil, vanuit vrijheid en plezier. Deze hernieuwde blik op het schrijven heeft ervoor gezorgd dat ik eindelijk weer verder ga met het schrijven van mijn boek (dat gaat over verdiepend schrijven).

Dus het klopt, wat je het liefste doet ligt het dichtste bij je. Het is zo gewoon dat het moeilijk te zien is. Denk terug aan je bassischooltijd, wat deed je als kind graag? Daar liggen de antwoorden.

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x