Wat doe jij nu eigenlijk?

Toen ik in 2013 begon als zelfstandig marketingadviseur dacht ik precies voor ogen te hebben wie ik was en wat ik deed. Dat vond ik heerlijk, stiekem houd ik van structuur en afgebakende hokjes. Ergens wist ik ook wel dat ik niet in het door mij afgebakende hokje van marketingadviseur paste. Ik werd ook altijd boos als iemand zei: “Ah, marketing…tja dat doen er zoveel.”

Na een tijdje gaat zo’n hokje altijd wringen. Ik vind het hokje niet meer zo mooi, ik probeer dan eerst nog even een ander kleurtje of een andere naam voor het huidige hokje te bedenken. Maar al gauw kom ik erachter dat ik toch op zoek moet naar een ander hokje. Het hokje marketingadviseur verruilde ik voor coach, een online coach nog wel.

Wat was ik blij met mijn nieuwe hokje. Het was precies wat ik zocht, het paste helemaal bij mij. Ik ging het hokje inrichten, ging bedenken wat er bij zo’n hokje hoort en zette dat erin. Maar je raadt het al, ook dit hokje was toch niet precies wat ik zocht. Ik werd boos. Waarom vond iedereen een geschikt hokje behalve ik? Waarom was er niet gewoon een geschikt hokje voor mij? Wat deed ik fout? Was ik te ongeduldig? Misschien moest ik wat langer in het hokje blijven en niet zo snel opgeven?

Even dacht ik opnieuw te gaan zoeken naar een geschikt hokje. Maar waarom heb ik eigenlijk een hokje nodig? Om antwoord te geven op de vraag: “Wat doe jij nu eigenlijk?” Die krijg ik namelijk vaak en de vraag irriteert me. Dat zegt niets over de vragensteller, het is een normale vraag. Maar het zegt iets over mij. Het legt de nadruk op mijn hokjeszoektocht. Het voelt alsof ik het niet goed heb gedaan omdat ik geen hokje kan vinden. En daar confronteert die vraag mij mee.

Nu ik geen hokje meer hoef te vertegenwoordigen kan ik pas echt doen wat ik leuk vind. Dat is doodeng, want ik heb geen hokje om me achter te verschuilen. Maar het geeft ook ruimte. Als ik in mijn hokje was blijven zitten was ik nooit foto’s gaan maken, want dat hoorde niet bij mijn hokje. Als ik mijn intrek had genomen in het nieuwe hokje: ik-schrijf-een-boek was ik ook nooit foto’s gaan maken.

Misschien is het tijd om je hokje los te laten en te geen kijken wie je bent zonder het hokje.

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x