Waarom werken vrouwen niet?

Ik keek naar het programma: ‘waarom werken vrouwen niet?’. Het programma trok mijn aandacht omdat het iets was waar ik jarenlang mee worstelde: vrouw zijn, moeder zijn, carrière maken. Vaak dacht ik dat mannen het veel gemakkelijker hadden. Soms wilde ik gewoon een van hen zijn. Dan was ik van dat gedoe af.

Met het programma is niks mis. Het laat verschillende invalshoeken zien. En interessant genoeg zei een man in de eerste aflevering precies waar het om ging: ‘vrouwen kunnen het nooit goed doen.’ Dat is precies wat mij steekt. Want het brave meisje in mij wil het graag goed doen. En hoe hard ik ook mijn best doet: het lukt nooit. Je raakt ervan opgebrand.

Ik merk ook dat ik niet meer woedend voor de televisie zit, waar dat jaren geleden nog wel anders zou zijn. Dan zou ik me ontzettend kwaad maken over de oordelen die er over vrouwen zijn. Ik zie nu in dat ik die oordelen zelf ook had. Ik vond zelf ook dat ik carrière moest maken. Toen het niet in loondienst was, toen was het wel in het ondernemerschap. Ik probeerde heel hard te voldoen aan een beeld waarvan ik dacht dat het van me verwacht werd. Een sterke, kordate, succesvolle vrouwelijke ondernemer. Iets wat totaal niet bij me past als je mij een beetje kent.

Daarna ging ik de andere kant op. Het gezin, mijn kinderen, de verzorgende taak dat was het belangrijkste wat ik te doen had. Laat dat succes maar zitten, dat was voor anderen. Ook dat brandt op. Ik verveelde me. Ik miste uitdaging. Ik schreef een roman en had niet de moed om er écht mee naar buiten te treden. Ik werd er klein en kwetsbaar van. En ik wist niet hoe ik mezelf kon beschermen.

Als ik nu terugkijk, zie ik dat er maar een ding echt nodig is: vriendelijkheid. Als ik vriendelijkheid toon, verzacht ik vanzelf de oordelen in mezelf en in anderen. Als ik vriendelijk ben, krijg ik eerder verbinding. Dan zie ik de ander echt en daarmee mezelf ook.

Echte vriendelijkheid. Niet doen alsof. Niet aardig zijn om het brave meisje te spelen. Vriendelijk zijn vanuit liefde. Die vriendelijkheid, daar heb ik het over. Volgens mij maakt dat een wereld van verschil. Voor alle vrouwen en daarmee ook voor alle mannen.

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x