Waarom we negatieve gevoelens nodig hebben

De meeste mensen zien negatieve gevoelens als iets waar we zo snel mogelijk van af moeten. In de maatschappij ligt de nadruk op presteren, goed je best doen, een bepaald uiterlijk, bepaalde sociale verwachtingen en materiële welvaart.

Ook als het gaat om persoonlijke ontwikkeling ligt de nadruk op positief denken en zijn er talloze quick fix methodes voor handen met bijbehorende succesverhalen.

Er is geen ruimte voor negatieve gevoelens. Dus stoppen we ze weg. En doen we alsof ze er niet zijn, zodat we onszelf beter voelen.

Dit werkt averechts.

Diep vanbinnen voelen we ons niet beter. We gaan onszelf vergelijken met anderen en dat versterkt het gevoel ‘niet goed genoeg’ te zijn alleen nog maar meer. Met als resultaat dat we deze negatieve gevoelens nog meer willen onderdrukken.

Het onderdrukken van negatieve gevoelens uit zich in verschillende facetten van je leven, zoals geld, relaties of werk.

Om uit de vicieuze cirkel van negatieve gevoelens te komen is het nodig om ze niet langer meer te verbloemen met een deken van positiviteit, maar naar de wortel van de negativiteit te gaan. En te horen wat het jou te vertellen heeft. Zodat jij zelf deze vicieuze cirkel kan stoppen.

In het schrijven wordt zichtbaar wat we verborgen willen houden voor anderen, maar ook voor onszelf. Dat kunnen negatieve gevoelens, gedachten zijn, maar ook talenten waarvan we het bestaan niet wisten.

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x