Vrouwen moeten zich vaker uitspreken. En waarom het belangrijk is

‘Nou, nou,’ zou ik jaren geleden hebben gezegd als ik zo’n mail kreeg waarin mij werd gezegd dat ik mezelf vaker moest uitspreken. Net of ik dat niet zo doen.

Ik was geen grijze muis en durfde best mijn mond open te doen. Bovendien praatte ik veel in gezelschap. Ik kon ook prima stil zijn, maar dat wisten de meeste mensen niet.

Dus als iemand zei dat ik mezelf moest uitspreken, had ik het idee dat het over een ander ging. De stille vrouwen, die ook stil zijn als er anderen bij zijn. Dit ging niet over mij.

Pas toen ik mijn roman Moederwond schreef, kwam ik erachter wat dat uitspreken nu echt inhield. Voor het eerst liet ik een verdriet toe wat ik als klein meisje al droeg. Door het schrijven kon ik het verdriet toelaten. En tegelijkertijd kon ik het van een afstand bekijken. Door het naar buiten brengen van dit verhaal, had ik me uitgesproken.

En het had niets te maken met wel of niet iets durven zeggen. Het had niets te maken met druk of stil zijn. Met veel of weinig praten.

Het had te maken met de reis naar binnen die ik maakte. Met het ervaren van de pijn van het vrouw zijn, de pijn die generatie op generatie is doorgegeven. De pijn die elke vrouw ervaart en stilzwijgt. Daar had het uitspreken mee te maken.

Ik begrijp nu pas waarom het zo moeilijk was. Er zijn nauwelijks voorbeelden. Dan heb ik het niet over vrouwen die succesvol zijn op wat voor manier dan ook in onze maatschappij.

Dit gaat niet over succes.
Dit gaat niet over heldendom.
Dit gaat niet over overwinningen.

Dit gaat over de verhalen van vrouwen die nooit zijn verteld. Dit gaat over de verhalen die jouw overgrootmoeder, jouw oma en jouw moeder nooit durfde te delen. Dit gaat over de verhalen die jij niet durft te delen. Omdat je je schaamt. Omdat je het idee hebt dat je het niet goed doet. Omdat je een leegte voelt vanbinnen.

Als jij jouw verhaal wel vertelt, doe je dat voor alle generaties na jou.

????‍♀️Waar wacht je nog op?

Vanaf woensdag 7 april kun je meedoen aan mijn gratis 3-delige training STORY | Magie & Meesterschap. Meer informatie erover vind je hier: https://gwynethleermakers.nl/magie-meesterschap/

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x