Voel jij je weleens ongemakkelijk in een groep?

Laatst zei iemand in een groep tegen mij dat ik leuke en inspirerende blogs schreef. Vervolgens keek de hele groep naar mij en stamelde ik iets van blogje en niet lastig vallen met het hele verhaal.  En klaar was ik.

Later gaf ik mezelf op mijn kop. Waarom kon ik niet gewoon vertellen wat ik deed zonder het opzettelijk heel klein en onbelangrijk te maken? Waarom was ik niet trots op wat ik deed? Ik kreeg er nota bene net een compliment voor.

Nog wat later kwam de gedachte in me op dat ik jou vertel dat je jezelf moet laten zien en dat ik het zelf niet eens doe. Tenminste niet altijd.

Er zijn ook situaties waarin ik het wel doe. En als ik kijk naar een jaar geleden is dat een wereld van verschil. Toen durfde ik zelfa niet eens hardop uit te spreken dat ik schreef over wat mij bezig hield op het gebied van werk en moederschap.

Ondanks dat ik  mezelf misschien nog niet laat zien in elke situatie en bij iedereen, heb ik me het afgelopen jaar wel veel meer open gesteld dan daarvoor.

Dat is niet ineens gebeurd. Het ging stapje voor stapje. Als ik terugkijk wat ik heb gedaan, kan ik dat in 3 stappen samenvatten.

Stap 1 Begin klein

Ik ben klein begonnen. Je leest altijd over uit je comfortzone komen. Daar zit ook wel wat in, maar waarom zou je dat van de een op de andere dag doen? Waarom mag je niet in je comfortzone beginnen?

Het eerste begin is aan jezelf toegeven dat je niet altijd jezelf bent. Het luisteren naar signalen als rusteloosheid, het gevoel dat je niet goed uit de verf komt of weinig energie hebben kunnen je daarbij helpen. Zo ontdek je in de veilige omgeving van je comfortzone wanneer je wel en niet jezelf bent.

Stap 2 Herontdek wie je bent.

Een tweede stap is te herontdekken wie je bent. Ik noem het met nadruk herontdekken omdat ik ervan overtuigd ben dat je het eigenlijk al weet, of in elk geval als kind wist je het. Ik heb een korte <test> ontwikkeld die je kan helpen hierin een eerste stap te zetten. De test is gebaseerd op de 12 meest voorkomende archetypes van Jung.

Stap 3 Jezelf laten zien

Nu je meer weet over jezelf kan je dat laten zien bij goede vrienden en familie. Bij mensen die dichtbij je staan. Daar bedoel ik mee dat je geen dingen meer doet om anderen te plezieren, maar dat je jezelf afvraagt of ze echt bij je passen en of jij het echt wilt. Dat je geen dingen doet omdat je ervan overtuigd bent dat ze zo horen of omdat je het altijd zo hebt gedaan.

Als je eenmaal begonnen bent is er een proces in gang gezet. Je ontdekt steeds meer en dat is spannend maar ook heel leuk. Reflecteren kan je daarbij helpen. Voor mij werkt het goed om te schrijven wat ik voel en wat me bezig houdt. Je kunt ook een vast moment op de dag even een stiltemoment inlassen. Dat je even bewust bent van wat je voelt en denkt.

Tot slot en dit is misschien wel het allerbelangrijkste. Om jezelf te mogen zijn heb je mildheid nodig. Wees lief voor jezelf, ben niet te kritisch.

En weet je, ik zal me ongetwijfeld nog heel vaak ongemakkelijk voelen, vooral in een groep. En dat is niet erg. Het hoort erbij en over 1 jaar zal ik terugkijken en zien wat ik allemaal heb geleerd. En dat geldt vast ook voor jou!

 

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x