Het verschil tussen enthousiasme en passie in 3 stappen

 

Er is een verschil tussen enthousiasme en passie, twee dingen die ik nog weleens door elkaar haalde.

Ik houd namelijk van nieuwe dingen. Aan inspiratie heb ik geen gebrek en ik word overladen door nieuwe ideeën.  Goede combinatie denk je misschien, maar er schuilt een gevaar.

Het is je vast niet ontgaan dat we leven in een wereld waarin wij veel nieuwe dingen onder ogen krijgen. Voor mij een constante prikkel. Telkens als ik iets voorbij zie komen is er een kans dat ik er enthousiast van word. En me er in ga verdiepen.

Ik herinner me nog als kind dat ik bij terugkomst van vakantie altijd reisleidster wilde worden. Of als het zwemseizoen weer startte, was ik er heilig van overtuig dat ik bondscoach wilde worden van het Nationaal Zwemteam. En toen ik mijn vriend – die naast zijn eigen onderneming samen met zijn vader een boomkwekerij runt- leerde kennen zag ik mezelf daar ook wel rondrijden op een tractor.

Zo’n bevlieging is meestal van korte duur. Inmiddels heb ik een simpele methode ontwikkeld om mijn enthousiasme van passie te onderscheiden.

Stap 1: Laat het rusten

Dit is makkelijk. Je doet niets. Je gaat niet meteen in de actiemodus, je laat het idee rusten. Voel je toch een drang er iets mee te doen? Noteer het idee in een notitieboekje (of in je telefoon). Dit werkt trouwens ook goed bij het kopen van nieuwe spullen. Zo kun je bij het zien van een nieuwe jurk, gadget of interieuraccessoire ook heel enthousiast worden. Ik noteer het in een boekje en houd de 30-dagen-regel aan. Na 30 dagen nog steeds interesse? Dan ga ik over tot aanschaf. Je zult niet verbaasd zijn dat na die 30 dagen mijn enthousiasme voor bijna al die spullen is verdwenen.

Stap 2: Laat het idee toe

Als je bij deze stap bent aangekomen, ben je nog steeds enthousiast. Je hebt het idee nog niet los gelaten. Dit is het moment om het idee toe te laten. Wat ik altijd doe is het idee ‘meenemen’ als ik een rondje ga hardlopen. Dan mag ik fantaseren over het idee en kijken of er nog meer inspiratie bij loskomt. Dat hoef je niet bewust te doen. Het enige wat ik doe is mezelf voornemen om aan het idee te denken als ik hardloop. Soms krijg ik dan nog meer ideeën en soms kom ik erbij thuiskomst achter dat ik helemaal niet aan ‘het idee’ heb gedacht. Dat is voor mij een teken dat ik het los kan laten.

Stap 3: De praktijk

Als het idee me nog steeds niet los heeft gelaten en ik nog steeds enthousiast ben, vraag ik mezelf af wat dat in de praktijk betekent. Dan ga ik bedenken hoe bijvoorbeeld een werkweek er dan uit zou zien. Wat ik allemaal zou doen en hoe. Noem het een reality check.
Als ik na deze praktijktest nog steeds enthousiast bent, ga ik met het idee aan de slag.  In sommige gevallen is een reality check moeilijk omdat je gewoon niet weet wat een bepaald idee concreet betekent. Vraag het dan aan iemand die zoiets al doet of lees er artikelen of boeken over.

Er is een verschil tussen enthousiasme en passie. Bij twijfel? Volg deze drie stappen. Na stap 3 nog steeds enthousiast? Grote kans dat je een nieuwe passie hebt ontdekt.

 

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x