Van binnen naar buiten: zo werkt stream of consciousness journaling

In dit artikel ga ik je meer vertellen over de journaling techniek stream of consciousness . Met deze vorm van schrijven laat je je gedachten ongefilterd op papier stromen voor diepere inzichten en creatieve doorbraken.

Wat is stream of consciousness journaling?
Stream of consciousness journaling is een techniek waarbij je zonder enige beperking je gedachten en gevoelens op papier laat stromen. Het draait om het loslaten van zelfcensuur en het schrijven zonder oordeel. Je schrijft alles op wat in je opkomt, zonder je zorgen te maken over grammatica of structuur. Het doel is om de stroom van gedachten en innerlijke dialogen te vangen en een diepere verbinding met jezelf te maken.

Hoe begin je met stream of consciousness journaling?

  1. Creëer een rustige omgeving: zoek een plek waar je je comfortabel en ongestoord voelt. Dit kan een rustige hoek in huis zijn, een favoriet koffietentje of een stille plek in de natuur.
  2. Stel een timer in: geef jezelf een vastgestelde tijd, bijvoorbeeld 10-15 minuten, om te schrijven. Door een timer in te stellen, stimuleer je een continue stroom van gedachten zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de tijd.
  3. Laat je pen over het papier stromen: begin met schrijven en laat je gedachten vrijuit stromen. Schrijf alles op wat in je opkomt, hoe onsamenhangend of willekeurig het ook lijkt. Volg de stroom van je gedachten en ga niet terug om te bewerken of te corrigeren.
  4. Wees bewust van je innerlijke weerstand: terwijl je aan het schrijven bent, kun je weerstand ervaren. Dit kunnen innerlijke stemmen zijn die je vertellen dat je niet zinvol schrijft of dat je niets belangrijks te zeggen hebt. Herken deze innerlijke criticus en laat het los. Blijf je pen bewegen en laat je gedachten vrij stromen.

De voordelen van stream of consciousness journaling:

  1. Creatieve doorbraken: stream of consciousness journaling zorgt voor nieuwe ideeën en inzichten. Het stimuleert je creativiteit en helpt je om denkblokkades te doorbreken.
  2. Zelfontdekking: door je gedachten ongefilterd op papier te laten stromen, krijg je dieper inzicht in jezelf. Je kunt patronen herkennen, emoties verkennen en nieuwe aspecten van jezelf ontdekken.
  3. Stressvermindering: stream of consciousness journaling werkt als een vorm van mentale opruiming. Het helpt je om stress en spanning los te laten, waardoor je een gevoel van opluchting en innerlijke rust kunt ervaren.
  4. Loslaten van beperkende overtuigingen: door zonder oordeel te schrijven, kun je beperkende overtuigingen en zelfkritiek ontdekken en loslaten. Je creëert ruimte voor positieve verandering.

Stream of consciousness journaling is een krachtige techniek die je kan helpen om je gedachten vrij te laten stromen, creatieve doorbraken te ervaren en zelfinzicht te bevorderen. Met de praktische tips in dit blog kun je direct aan de slag met deze journaling techniek. Als je liever schrijft met een journal prompt, helpen deze thematische journal prompts jou.

Liever hulp bij deze journaling techniek? Bekijk mijn aanbod.

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x