V&A met Marga: Wat is je beste opvoedtip?

Marga is coach voor gezinnen. Deze vraag wordt regelmatig gesteld in de praktijk van Marga. Ze geeft je graag antwoord.

VRAAG

Wat is je beste opvoedtip?

ANTWOORD:

Als je dit aan mij vraagt, heb ik de neiging om een grote hap lucht te nemen en er spontaan 15 gouden tips uit te persen. Ouders vinden dat altijd erg prettig, ze knikken en schrijven volop mee.

Daarna heb ik een onbestemd gevoel. Ik denk dat ouders verwachten van een kindercoach dat ik vertel hoe jij het probleem op moet lossen. Het liefste met stickervellen, positieve beloningssystemen, schema’s, strafstoeltjes, het hele Nanny Frost feestpakket. Ik denk dat ouders dit van een kindercoach verwachten en daarom doe ik het ook maar zo.

Soms werken die opvoedtips ook nog.

Mijn onbestemde gevoel blijft en hoe meer mensen mij om tips gaan vragen, hoe meer ik van binnen voel dat het helemaal niet bij mij past. Ik vind het ook heel irritant als iemand mij precies vertelt hoe ik iets moet doen. Ik ben ervan overtuigd dat er maar twee mensen op de wereld zijn die jouw kind het allerbeste kennen en dat ben jij (en je partner).

Niemand maakt je kind al zo lang van zo dichtbij als jij. Dus wie weet het allerbeste wat er nodig is om een situatie te veranderen? Juist ja, jij! Dus kijk naar je kind en voel wat jij nodig zou hebben als je in dezelfde situatie zou zitten. Wat zou jou helpen? Vaak is dat precies hetgeen wat jouw kind (van jou) nodig heeft!

Op de valreep, dus toch nog één van mijn beste opvoedtips 😉

 

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x