V&A met Anja – Hoe kan ik het best focus houden zodat ik mijn doelen wel kan bereiken?

In deze nieuwe rubriek – Vraag & Antwoord – beantwoorden de FBW experts vragen die zij regelmatig tegenkomen in hun werk.  De eerste vraag wordt door coach Anja beantwoordt. Het is een vraag die regelmatig wordt gesteld door vrouwen in haar coachingspraktijk.

VRAAG

Ik stel regelmatig doelen, maar nog voordat ik ze heb bereikt geef ik het vaak al op. Hoe kan ik het best focus houden zodat ik mijn doelen wel kan bereiken?

ANTWOORD:

Doelen stellen is gemakkelijk. Iedereen kan beslissen om volgende maand 5 nieuwe klanten binnen te halen, een boek te schrijven of een halve marathon te lopen.

Vaak zie ik dan dat een cliënt 2 nieuwe klanten ook al voldoende vindt wanneer ze eigenlijk voor 5 ging, dat iemand de eerste 3 pagina’s van haar boek schrijft en het daarbij laat, of al tevreden is wanneer ze 4 km kan lopen terwijl haar doel veel verder lag.

Waarom zou je genoegen nemen met een vereenvoudigde versie van je ambities en niet all the way gaan?

Ik geloof dat de belangrijkste reden om niet all the way te gaan is dat je de focus op je doel verliest en dus ophoudt om naar je doel toe te werken.

Maar waarom zou je met minder genoegen nemen als je veel meer kunt bereiken?

Hoe blijf je gefocust op je doelen?

Hier vind je 3 tips die je kunnen helpen een vlijmscherpe focus op je doelen te behouden en je het super voldane gevoel geven wanneer je je doel bereikt hebt. Voer elke stap iedere dag uit.

 

  1. Schrijf je doelen op

Neem de tijd om je doelen op te schrijven, om ze officieel te maken. Maak je doelen onsterfelijk op papier en het zal ze veel concreter maken. Plaats je opgeschreven doelen op een plek waar je ze dagelijks kan lezen; op je bureau of langs je bed. Spreek ze zelfs hardop uit.

 

  1. Hou je vorderingen bij

Op een gezond kritische manier reflecteren over je vorderingen helpt je om werkelijk naar je doelen toe te groeien.

Als je doel is om 10 km te kunnen rennen en je rent iedere dag zonder de afstand of je vorderingen te meten, heb je er geen idee van of je vooruitgang maakt richting je doel.

 

  1. Keep the fire burning!

Om je blijvend te focussen op je doelen is het een goede zaak om er zoveel mogelijk tijdens je dag aan herinnerd te worden. Zet bijvoorbeeld een beeld van je doel als wallpaper op je desktop of telefoon. Hang een inspirerende poster op of verander je wachtwoord in een term die je doet denken aan je doel.

Dus begin met dagelijks je doelen op te schrijven, uit te spreken, op te volgen en jezelf eraan te herinneren, en je zal een stevige focus hebben.

Hoe blijf jij gefocust op je doelen? Heb je nog tips of ervaringen? Deel ze hieronder in het commentaarveld.

 

Heb jij een vraag voor Anja? Stuur je vraag via contact naar ons toe of stel deze hieronder.

 

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x