Twijfel bij het maken van keuzes: 3 valkuilen (en tips)

Er was een tijd dat ik het heel lastig vond om keuzes te maken. Ik bleef wikken en wegen. Ik praatte erover met mensen die dichtbij me stonden. Wat er meestal voor zorgde dat de twijfel nog groter werd. Of ik dacht terug aan keuzes in het verleden die me niet hadden gebracht wat ik had gehoopt. Stel dat het nu weer zo is…

En dus maak je geen keuze. Je doet niets. En dat is natuurlijk ook weer een keuze, maar dan geen bewuste.

Er zijn een aantal valkuilen.

Je wilt het graag goed doen.
Je blijft eindeloos nadenken over de te maken keuze, want je wilt het graag goed doen. En het interessante is dat je pas weet of je het goed hebt gedaan als je de keuze daadwerkelijk hebt gemaakt.
Je kan tegen jezelf zeggen: als ik een keuze maak, ga ik ervaren of dit de juiste is.

Je denkt dat het voor altijd is.
Je hebt de overtuiging dat je niet terug mag komen op een beslissing of keuze. Je denkt dat het voor altijd is. Dat je je altijd aan dit gekozen pad moet houden of het nu bevalt of niet.
Je kan tegen jezelf zeggen: deze keuze is niet voor eeuwig, ik mag altijd terugkomen op mijn beslissingen.

Je laat je teveel beïnvloeden door anderen.
Je kijkt te veel naar anderen en gaat daarom twijfelen. Want bij een ander lijkt het allemaal goed te gaan. Hoe meer je met de ander bezig bent, hoe minder je gericht bent op jezelf. En waardoor het dus moeilijk is om echt bij jezelf te voelen wat je wilt.
Je kan tegen jezelf zeggen: ik maak een keuze door te vertrouwen op mijn eigen innerlijke wijsheid.

Je weet best wat je diep vanbinnen wil. Deze valkuilen kun je ook zien als afleiders. Ze leiden je af van wat jij werkelijk wilt. En door erover bezig te blijven, hoef je niet te kiezen. Herken de valkuil bij jezelf, zodat wat jij wilt zichtbaar wordt.

Wat helpt is aan de slag gaan met authenticiteit. Dat begint met jezelf goed te kennen. Waar liggen jouw talenten, waar ben jij goed in, wat is typisch jij? Daarna gaat het erom dat je authentieke keuzes maakt. Keuzes die passen bij jou. Die in lijn zijn met wie jij bent. Dit resultaat in een authentiek leven, waarin je werk doet waar jij goed in bent en waar je voldoening in ervaart. Maar ook buiten je werk. Je leeft het daadwerkelijk.

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x