Hoe maak je tijd vrij voor het schrijven? Mijn tips

De kinderen zijn naar school. Je zet een kop koffie terwijl je laptop opstart. Je opent een worddocument, maar voordat je begint met typen open je eerst nog even je mailbox. Een mail van een klant waar je echt even op moet reageren. Voordat je het in de gaten hebt, begint je maag te knorren. Je kijkt rechtsonder in de hoek op je beeldscherm en ziet dat het lunchtijd is. Weer niets geschreven.

Je bent niet de enige. Mensen zijn nu eenmaal gewoontedieren. Doen dingen op de automatische piloot. En dit gedrag verander je niet van de een op de andere dag. Er moet een urgentie, een drang zijn. En als die groot genoeg is, dan zul je uiteindelijk gaan schrijven.

Tijdens het geven van thuisonderwijs, kwam ik erachter dat ik heel gefocust kan werken als ik kort de tijd heb. Zo deed ik in het halfuur dat mijn kinderen online les hadden soms meer dan in een hele ochtend. Het afbakenen van de tijd dat je kan schrijven, helpt je om gericht te werk te gaan. Dit helpt alleen als je al weet waarover je wilt gaan schrijven. Anders is het gevaar groot dat je een halfuur naar je scherm gaat staren.

Wat meespeelt is dat je wellicht een bepaalde verwachting hebt van schrijven. Het kan alleen achter je laptop. Of op je werkplek. Of als er niemand thuis is. Of als je inspiratie hebt. Jezelf toestemming geven om overal te mogen schrijven, helpt om de drempel over te gaan. Om makkelijker pen en papier te pakken en gewoon wat te noteren, ook al zijn de omstandigheden niet perfect. Draag gewoon altijd een notitieboek en een pen bij je. En geef jezelf toestemming om overal te mogen schrijven.

E-mail, social media, telefoon zijn allemaal afleiders. Als ik ’s ochtends als eerste mijn e-mail open, weet ik dat ik niet ga doen wat ik van plan was te doen. Herken dit soort valkuilen bij jezelf.

Wees ook mild naar jezelf. Als je elke week een beetje meer tijd vrij maakt voor schrijven dan de week daarvoor, kom je een heel eind.  

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x