Terugblik 2023

Op een andere blog zag ik een terugblik op het afgelopen jaar, ik vond dat leuk om te lezen. En ik herinnerde me dat ik dat zelf ook ooit heb gedaan. Jaaroverzicht noemde ik dat. Je leest er hier eentje uit 2016 (mocht je dat willen).

Ik ga het nu anders doen, aan de hand van vragen. Dit zijn meteen vragen die je jezelf ook kan stellen zo op het einde van het jaar.

Waren er grote veranderingen afgelopen jaar?
Een grote verandering was toch wel dat ik eindelijk een keuken heb. Sinds 2021 wonen we bij de kwekerij en zijn we meteen begonnen met verbouwen. Het traject met de keuken liep niet zo vlot en op het laatste moment moesten we van keukenbouwer wisselen. Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen en zijn we heel blij met het resultaat. Het is toch wel heel fijn dat de verbouwing nu achter de rug is. Hoewel er nog behoorlijk wat gedaan moet worden aan de tuin en wat afwerkdingen in huis, ligt de hoogste berg nu achter ons. En nu de keuken er is, heb ik eindelijk het gevoel dat het huis ook een thuis is.

Wat heeft het meeste indruk op je gemaakt?
Het plotseling overlijden van de geliefde van een van mijn beste vriendinnen. Het was hartverscheurend om hun liefde zo abrupt te zien eindigen.

Heb je iets nieuws gedaan of geleerd in 2023?
Het eerste waar ik meteen aan denk is golfsurfen. Ik kreeg het voor mijn verjaardag cadeau van mijn zusje. Op een van de weinig mooie zomerse dagen kreeg ik mijn eerste golfsurfles in Scheveningen en ik vond het fantastisch. Het was zo leuk om twee uur lang in de zee te spelen en natuurlijk om uiteindelijk op die plank te blijven staan. Ik voelde me zo blij als een klein kind. Dus dat ga ik in 2024 zeker nog een keer doen.

Welk boek dat je in 2023 hebt gelezen heeft het meeste indruk op je gemaakt?
Dat is zonder twijfel de Duw van Ashley Audrain. Blythe, de hoofdpersoon, wil een goede moeder zijn en haar dochter Violet de liefde geven die ze zelf niet heeft gekregen van haar moeder. Al gauw na de geboorte merkt ze daar haar dochter anders is. Het lukt haar niet om een goede band met haar op te bouwen. In eerste instantie denkt ze dat er iets mis is met haar als moeder, maar al gauw komt ze erachter dat het haar dochter is waar iets mis mee is. Ze wordt alleen door niemand geloofd, zelfs niet door haar man.

Wat gaf je afgelopen jaar een goed gevoel?
Dat ik het zwemmen weer heb opgepakt. Vroeger was ik fanatiek wedstrijdzwemster en samen met mijn vriendin van toen zwem ik nu wekelijks. Gedragen worden door het water geeft zo’n fijn gevoel. Bovendien is het iets wat me heel goed afgaat. Het is fijn om een sport te doen waarbij je de techniek goed beheerst zodat het als het ware vanzelf gaat. Naast het zwemmen is het ook leuk om zo wekelijks bij te kletsen terwijl je bezig bent.

Waar had je plezier in terwijl je het niet had verwacht?
Dat is dansen. Ik houd van dansen op feestjes. Maar pasjes volgen is niets voor mij. Daar heb ik weinig gevoel op. Afgelopen jaar deed ik een korte danscursus stress release. Het was zo heerlijk om zo vrij in je lijf te bewegen en daar plezier in te hebben. Ik heb er deze blog over geschreven, mocht je er meer over willen weten.

Hoe succesvol was je jaar op werkgebied?
Wisselend. Op de kwekerij hadden we veel klanten en hebben alle kerstbomen kunnen verkopen. Het tijdelijke personeel dat we hadden ingehuurd was een drama. Veel wisselingen en elke ochtend in de stress omdat we niet wisten of we die dag mensen zouden hebben. We zijn afhankelijk van medewerkers in het rooi- en uitleverseizoen, dus het was ook niet zo dat we het met z’n tweeën konden rooien. Uiteindelijk is het goed gekomen en dat is fijn, maar voor 2024 willen we daar wel verandering in brengen. Wat succesvol was en heel leuk was de pompoenoogstdag in oktober. Zo leuk om iedereen enthousiast over het veld te zien lopen om pompoenen uit te kiezen. Ook leuk om te zien hoe mijn dochter geheel zelfstandig chocomel verkocht aan de bezoekers.

Wat zijn je plannen op werkgebied voor 2024?
Afgelopen jaar organiseerde ik de eerste workshop op onze locatie Sparrenveld. In januari staan er al weer twee gepland en komend jaar wil ik meer workshops of trainingsdagen gaan organiseren. Naast de workshops in januari heb ik nog geen concrete plannen. Het idee voor Sparrenveld is om de seizoenen te vieren. Dat doen we met kerstbomen in de winter, pompoenen in de herfst en dan zijn er nog twee seizoenen over. Vanaf volgend jaar ga ik met die invulling aan de slag. Wat ik ook graag wil is mijn boek uitbrengen dit jaar.

Wat is niet gelukt en was je wel voornemens te doen in 2023?
Het uitgeven van mijn boek. Er ligt een soort van conceptversie klaar, maar ik heb gewoon te weinig tijd gehad om het af te maken. Er te weinig prioriteit aangegeven moet ik eigenlijk zeggen. Eerst zat de verbouwing nog in de weg en later het werk op de kwekerij. Bovendien ervaarde ik veel onrust, wat voor mij een creatief proces behoorlijk in de weg staat. Het gevoel wat ik eraan over houd is dat ik vooral veel brandjes aan het blussen was. Dat je telkens van het een naar het ander vliegt en zo nergens echt voldoening uit haalt.

Hoe was je jaar op persoonlijk vlak?
Het was een lastig jaar. Ik had ondanks alle grote veranderingen van de afgelopen jaren (bedrijfsovername, verhuizing, verbouwing), het gevoel dat ik stilstond. Of beter gezegd, in cirkels aan het draaien was. Een cirkel die ik zelf niet doorbroken kreeg. Ik heb daar hulp bij gezocht en het voelt nu als doorbreken.

Wat was je belangrijkste les in 2023?
Dat ik de behoeften van anderen niet langer meer voorop hoef te stellen ten koste van mijn eigen behoeften.

Waar ben je trots op?
Trots vond ik altijd een lastige emotie. Ik was niet trots, ik kon dat niet voelen. Afgelopen jaar voelde ik voor het eerst trots op mijn blog. Dat ik al zo lang schrijf en er nog steeds plezier aan beleef. Ik zie ook dat ik het vaak veel te moeilijk maakte. Mezelf te veel regels oplegde. Een blog geeft mij de vrijheid om te schrijven op een manier die ik fijn vind en daar ga ik meer van doen in 2024.

Wat ga je anders doen volgend jaar?
Ik ga mijn eigen behoeften voorop stellen zonder mezelf daar schuldig over te voelen of mezelf verwijten dat het egoïstisch is. Trouw zijn aan jezelf is het belangrijkste wat je voor jezelf en een ander kan doen. Als ik handel vanuit mijn eigen behoeften wil dat niet zeggen dat dat ten koste gaat van de behoeften van anderen. Het wil zeggen dat ik mijn eigen ruimte inneem en er is genoeg ruimte voor iedereen.

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x