Stil – Susan Cain

Stil – Susan Cain

Een verborgen introvert, zo zou ik mezelf willen noemen. Of een introvert die zich voordoet als extravert, zonder het zelf door te hebben. Tot ik het boek Stil van Susan Cain las, kon ik hier geen woorden aan geven. Het was een blinde vlek.

Natuurlijk wist ik wel dat ik doodmoe was na een dag lang in een groep te zijn geweest. En dat ik het heerlijk vond om alleen op de bank een boek te lezen. Dat ik vaak ja zei tegen een uitnodiging en dan later niet meer wilde gaan.

Op een gegeven moment zag ik het patroon: alles had te maken met sociale situaties. Toch zag ik mezelf niet als een niet-sociaal persoon. Want ik houd wel van gesprekken met andere mensen, alleen niet over koetjes en kalfjes. En ik houd ook van feestjes, als ik de dag er na alleen kan bijkomen. Ik houd zelfs van het ontmoeten van nieuwe mensen, maar dan het liefst online of in een kleine groep.

Toen ik dit boek las, kon ik eindelijk ophouden met doen alsof ik extravert ben. Er viel een last van mijn schouders: het hoeft niet meer.

Vooral in het ondernemerschap had ik er moeite mee, omdat de extraverte ondernemer nu eenmaal ‘de norm’ is. Dat betekende dat ik dacht dat ik netwerken leuk moest gaan vinden, dat ik het leuk moest gaan vinden om op een podium te staan, dat ik het leuk moest gaan vinden om te bellen. Het bezorgde mij telkens het gevoel dat ik niet voldeed.

Na het lezen van dit boek realiseerde ik me dat mijn meer introverte karakter juist een kracht is. Dat ik makkelijker contact maak van achter mijn laptop. Dat ik mezelf schriftelijk beter kan uitdrukken dan mondeling. Dat ik mag ondernemen op een manier die bij mij past. En dat ik mezelf niet meer in het keurslijf van de extraverte ondernemer hoef te duwen.

Wil je dit boek ook lezen?

Je kan het bestellen via bol.com: paperback of Ebook.
_______________

De links op deze pagina zijn affiliate links van het partnerprogramma van Bol.com.
Ik beveel alleen boeken aan die ik zelf heb gelezen en die ik waardevol vind om te delen.

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x