Succes vieren is dat nu nodig?

Als tiener zwom ik veel wedstrijden. Ik haalde weleens een gouden medaille. Aan het einde van de wedstrijd was de prijsuitreiking en vaak wilde ik mijn medaille niet eens ophalen. Als ik het toch deed, dan rukte ik de medaille af zodra ik van het podium af was. Zodra de race gezwommen was, keek ik vooruit naar de volgende wedstrijd.

Succes vieren paste niet echt bij mij.

Ik stond nooit stil bij behaald succes, want het kon beter. Zelfs als je een gouden medaille had gehaald, dan had je nog sneller kunnen zwemmen. Er was altijd weer een volgend doel. Jarenlang dreef dit mij voort, ook in mijn werk.

Mijn drijfveer was verbeteren vanuit een plek van niet goed genoeg zijn.

Dat kost veel energie. Het put je uit.

Ik stopte ermee. Niet steeds streven naar beter. Gewoon tevreden zijn. Dat ging in het begin goed. Maar na een tijdje voelde het alsof er een deel van mezelf niet mocht zijn.

Jaren geleden deed ik de Strenghtsfinder test van Marcus Buckingham* en daaruit bleek een van mijn sterke punten: maximizer. Iemand die het beste uit zichzelf en anderen wil halen.

Er kwam een diepgewortelde overtuiging naar boven: ik moet mezelf verbeteren omdat ik niet goed genoeg ben.

Deze overtuiging beschermede mij. Want als ik nooit goed genoeg ben, mag ik snel weer naar het volgende project. Dan hoef ik niet te voelen dat het pijn doet als iets niet lukt.

Mezelf willen verbeteren confronteerde mij telkens met het niet-goed-genoeg-gevoel. Als ik mezelf niet meer wilde verbeteren, had ik dat gevoel ook niet. Maar deed ik mezelf tekort. Deze overtuiging hield mij tegen om het beste uit mezelf te halen.

Dus veranderde ik deze overtuiging in: ik ben goed genoeg en wil het beste uit mezelf halen.

Dat zorgde voor een shift in de energie. Van zwaar, moedeloos naar licht en plezier. Nu voelde ik dat ik ook vanuit lichtheid en plezier mezelf kon verbeteren. Dat betekende dat een stap voorwaarts me blij maakte, hoe klein die in het begin ook leek. Dat betekende ook dat ik me steeds vaker trots ging voelen. En dat het vieren van deze succes bijdragen aan het plezier.

Hoe maak je nu die shift van negatieve naar positieve overtuiging?

  1. Herken de negatieve drang. Wat zeg je tegen jezelf? Welke woorden gebruik je? Welke gedachten heb je?  Schrijf hierover. Het schrijfritueel kan je daarbij helpen. Je vindt de link op het stappenplan dat je kan downloaden.
  2. Ontmasker de beperkende overtuiging. Die zie je ook in je tekst staan, misschien letterlijk of tussen de regels door. Lees jouw tekst hardop aan jezelf voor en voel wat er gebeurt in je lijf. Als je op de beperkende overtuiging stuit, voel je dat in je lijf. Misschien in je onderbuik, als druk op je borst of als een hand op je keel.
  3. Buig de beperkende overtuiging om naar een positieve. Schrijf deze op. En stel jezelf de vraag: wie zou ik zijn als dit waar is over mijn leven? Hoe voel ik me dan? Wat doe ik dan? Schrijf daar 10 minuten over. Nu voel je wat een positieve overtuiging met je doet.
  4. Als je voelt dat je vanuit negatieve gedachten actie onderneemt, probeer dan het gevoel van de positieve overtuiging weer op te roepen. Bijvoorbeeld door die tekst nog eens te lezen. Neem vanuit dat gevoel actie.
  5. Vier nu een succes. Maakt niet uit wat, verzin iets. Hang een slinger op. Trek een fles bubbels open. Of trakteer jezelf op een kop koffie in de zon. Doe iets om nu meteen een succes te vieren. En geniet ervan.
  6. Dit is een proces. Blijf schrijven. Blijf oefenen.

Wil je deze stappen op 1A4? Download het stappenplan.

En weet: jij bent goed genoeg. Jij bent het waard om jouw volledige potentieel waar te maken. Jij mag succes hebben. Jij mag het vieren. Jij verdient het om te stralen.

Vier jij succes of vind je dat niet nodig? Deel jouw antwoord hieronder als reactie. Ik ben benieuwd hoe het voor jou is.

*Dit is een affiliatelink. Ik gebruik deze links alleen voor boeken die ik zelf gelezen heb en aanbeveel.

Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Angela
3 jaren geleden

Succes vieren is zéker nodig. Ik heb dit ook moeten leren, want ik herken jouw verhaal wel. Met de kleine beloninkjes (zoals ik ben begonnen), zoals bijvoorbeeld met een kopje koffie genieten van zo n “ik”moment, of uitkijken naar een meditatie momentje, het dansen, springen en het uitschreeuwen als me iets is gelukt en als ik weer naar iets nieuws kan uitkijken en wat voor heerlijk gevoel er dan ontstaat. Daardoor steeds meer succesmomentjes volgen en de negativiteit gewoon verdwijnt. En mede met schrijven hoe verhelderend je inzichten worden. Ik ben heel blij hiermee ????

2
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x