Succes en ambitie

Twee woorden die me de laatste tijd bezig houden. Misschien juist omdat het vakantietijd was. Door even los te komen van je dagelijks leven kijk je anders tegen zaken aan. Zo kwam succes en ambitie voor mij in een ander daglicht te staan.

Ik dacht afscheid te hebben genomen van het streven naar een carrière. Daar bedoel ik mee dat ik niet langer zou proberen om hogerop te komen en me niet zou richten om het verdienen van steeds meer geld. Dat mijn aandacht niet constant gericht zou zijn op vooruitgang, verbetering en meer verdienen (het liefste meer dan mijn partner).

Ik heb daar geen afscheid van genomen.

Ik ben nog steeds bezig met meer van alles te vergaren in de hoop dat het me voorspoed, geluk en voldoening zal brengen. Met als ultieme beloning een geslaagd leven.

Ergens zit het idee in mij vastgeroest dat ik moet voldoen aan een bepaalde maatstaf. Ik voel me ontzettend klein worden als iemand me vraagt hoe ik denk geld te verdienen. Of als ze zeggen dat het fijn is dat ik mijn passie kan volgen omdat mijn man ons gezin onderhoudt. Ook berichten over luie moeders, luxepaarden, verwende huisvrouwen raken me. Al deze boodschappen vertaal ik als: “Jij voldoet niet, jij bent niet goed genoeg.”

En natuurlijk weet ik dat ik goed genoeg ben. Dat ik mijn eigen koers moet vragen en me niets moet aantrekken van wat anderen zeggen. Ik dacht ook dat ik dat deed. Aan de oppervlakte misschien, door een andere rol te kiezen van werknemer naar ondernemer.

Maar diep van binnen streef ik nog steeds naar succes. En ik wil nog steeds dat iemand tegen me zegt dat ik het goed doe. En het liefste een autoriteit, zodat zoveel mogelijk mensen het geloven. Ik weet dat deze erkenning mij geen rust biedt.

Waar ik echt naar op zoek ben is naar eenvoud, naar minder willen en nodig hebben. Naar meer rust, minder moeten. Minder bezig zijn met verder komen en meer bezig zijn met genieten van waar ik ben. Tevreden zijn met wat ik heb en niet constant streven naar meer.

Ik vind dat het tijd wordt om anders tegen ambitie en succes aan te kijken. Om opnieuw te bepalen wat succes nu eigenlijk betekent voor me. En welke rol ambitie daarbij speelt. Een definitie die is gebaseerd op mijn idee, mijn gevoel, mijn waarden en niet die van de overheid, vrienden, familie en alle anderen waar je mee te maken hebt.

Misschien moet ik mezelf afvragen wie ik ben zonder succes en ambitie? Wat blijft er dan over?

 

P.S. De foto is genomen tijdens mijn vakantie in Frankrijk. Omdat er tijdens je vakantie soms wat deuren opengaan die anders gesloten blijven.

Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Sandra
8 jaren geleden

Heel mooi geschreven en heel herkenbaar. Misschien hebben de meesten het? Dat als we het niet hadden we niet zover waren gekomen? Maar gewoon tevreden zijn en minder ongeduldig zou idd wel fijn zijn. Hopelijk post je een keer hoe je dat voor elkaar krijg 🙂

2
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x