Social media detox

Al een tijdje denk ik erover om de Facebookapp van mijn telefoon te halen. Ik heb het nog steeds niet gedaan. Ik zeg telkens tegen mezelf dat het geen goed idee is. ‘Als je te laat reageert om berichten, verlies je likes.’ ‘Als ik niets meer plaats, vergeten mensen wie ik ben.’ ‘Ik wil echt graag weten wat anderen doen, zo blijf ik een beetje bij.’ Het zijn allemaal overtuigingen die mij in de greep houden. Die mij tegenhouden om iets te doen wat ik graag wil.

Facebook checken

Mijn telefoon is als een soort magneet geworden. Als ik ’s ochtends beneden kom, ligt ie aanlokkelijk op het aanrecht. Het eerste wat ik wil gaan doen is Facebook checken. Zijn er nog reacties? Likes? Berichten? En ook wat hebben anderen gedaan. Meestal kom ik een artikel tegen wat mijn aandacht trekt, ik ga het lezen. Ondertussen wachten mijn kinderen op hun boterham. Dus smeer ik er gauw een paar en ga zelf aan het ontbijt het artikel zitten lezen waar zojuist mijn oog opviel. Ik denk dat het een manier is om bezig te zijn, om afleiding te hebben. Maar afleiding waarvan? Van het echte leven?

Afleiding

Steeds vaker besefte ik dat ik helemaal niet vrolijk werd van het bekijken van de Facebook tijdlijn. En zeker niet als ik niet lekker in mijn vel zit. Misschien zocht ik afleiding om niet te hoeven ervaren hoe ik me op zo’n moment voelde. Om onrust te onderdrukken. Om gewoon even weg te zijn uit de realiteit. Het helpt niet, dat weet ik. En toch blijf ik het doen. En eigenlijk ben ik wel benieuwd of ik zonder kan.

Testperiode

Ik heb besloten om de vakantieperiode als testperiode te gebruiken Zodra de schoolvakantie begint, haal ik de Facebook app van mijn telefoon af. Zo kan ik niet kijken. Ook zal ik niets plaatsen op mijn persoonlijke en bedrijvenpagina. Datzelfde geldt trouwens voor Instagram. Ik wil weten wat het met me doet, wat ik ga ervaren. En wat het me oplevert. Ik wil weten of ik het ga missen en wat ik dan precies mis.

Doe je mee?

En weet je, misschien is het leuk als jij meedoet met de social media detox? Ik ga beginnen op vrijdag 22 juli, dan start de zomervakantie in het zuiden. Maandag 29 augustus ga ik weer online en deel ik mijn ervaringen en hoor ik ook heel graag wat jouw ervaringen zijn.

Fijne zomer!

 

Abonneer
Laat het weten als er
4 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Angela Martens
8 jaren geleden

Zo herkenbaar!
Maar ik durf het (nog) niet, stel dat ik iets mis ;-).
Ik ben wel héél benieuwd hoe jij dit gaat ervaren.
Antwoord voorspelbaar?
Succes en een fijne facebookloze vakantie……. heerlijk!

Anne-Mieke
8 jaren geleden

Ik ga vrijdag op vakantie en heb op de plaats van bestemming ( hopelijk) geen wifi.
Dus beloof ik mezelf twee weken geen facebook, twitter, instagram etc.

4
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x