Schrijven als zelfhulp #1: omgaan met conflict

Schrijven als zelfhulp workshop

Schrijven helpt om emoties te uiten en gedachtencirkels te doorbreken. Het is een manier om jezelf te coachen van wens naar werkelijkheid, niet eenmalig maar een heel leven lang. Elke maand geef ik een gratis workshop schrijven als zelfhulp. De workshop is op YouTube te bekijken via deze link. Lees je liever? Hieronder vind je de tekst.


Omgaan met conflict

Conflict vermijdend, zo zou ik mezelf typeren. Als ik in een conflictsituatie kom, is mijn eerste reactie vluchten. Ik wil er weg van. Echt letterlijk. Wat er dan gebeurt? Ik loop weg en vaak heb ik  ook nog de behoefte om de vrijgekomen energie te ontladen: ik ga rennen. Het lichamelijk in beweging zijn, maakt dat ik rustiger word. Dat de energie van woede wegebt of dat ik te moe ben om het nog te voelen.

Als je altijd wegrent bij een conflict, ga je nooit de confrontatie aan. En dat maakt het moeilijk om een conflict op te lossen. Daar zit wellicht de reden voor het vluchten. Als je een confrontatie aangaat, dan moet je jezelf uitspreken. Om jezelf uit te kunnen spreken, moet je weten wat je boodschap is. En daar de juiste woorden voor vinden. Soms lopen de emoties zo hoog op in een conflict dat je niet eens weet wat je nu werkelijk te zeggen hebt.

In zo’n emotionele beladen confrontatie kom je daar ook niet achter. De emoties moeten tot bedaren gebracht worden. En als lopen daarbij helpt, dan is dat zo. Als je overweldigt bent door woede is het vaak moeilijk om het perspectief van de ander te zien. En ook het laatste waar je mee bezig wilt zijn.

Als je emoties bedaard zijn, kun je een oefening doen om het perspectief van de ander te bekijken. En ook om jouw perspectief helder te krijgen. Vaak spelen er allerlei onuitgesproken zaken ondergronds mee die je van elkaar niet ziet. In een conflictsituatie echt eerlijk zijn over je diepste gevoelens en gedachten is moeilijk.

Wat nodig is, is dat je echt eerlijk bent naar jezelf. Wat speelt hier? Wat zijn jouw gevoelens en gedachten? Waar gaat het echt om? Geen vragen waar je zo een antwoord op hebt. Schrijven helpt je daarbij.


Nu ga jij aan de slag

Ik ga je nu een oefening uitleggen die je in elke conflictsituatie kan doen. Belangrijk is dat je emoties zijn bedaard. En daarmee bedoel ik de eerste heftige reactie. Ervaar je nog heftige emoties? Begin dan met 5 minuten schrijven over die emoties. Laat alles eruit, gebruik woorden die je nooit zou uitspreken. Daarna verscheur je het papier en gooi je het weg. Je zult je nu een stuk rustiger voelen. En bent klaar voor de volgende oefening.

Je stelt je voor dat je met degene met wie je een conflict hebt naar een onafhankelijke begeleider gaat. Jullie zitten met z’n drieën aan tafel. De tafel is rond, je zit naast degene met wie je een conflict hebt en je zit naast de begeleider. De begeleider begint het gesprek en geeft jullie telkens het woord. Wat je gaat doen is dit gesprek opschrijven. Dus je begint met de begeleider: ‘Welkom <naam> en <naam>, we zitten hier om het met elkaar over <waar het conflict over gaat> te hebben.’ Daarna geeft de begeleider iemand het woord. Jij schrijft vanuit jouw eigen perspectief, vanuit het perspectief van degene met wie je een conflict hebt en je schrijft vanuit het perspectief van de begeleider. Op die manier schrijf je het hele gesprek uit.

Vragen die de begeleider kan stellen zijn:

Waar gaat het over?
Hoe kijk jij er tegen aan?
Wat zou  jij graag willen?
Wat heb jij nodig van de ander?
Wat is voor jou een oplossing?
Wat als er geen overeenstemming is?

Houd in de gaten dat het doel van deze oefening niet is om een oplossing voor het conflict te vinden. Het doel is om de verschillende perspectieven in dit conflict te zien. Zodat je woorden kan geven aan jouw gevoelens en gedachten zonder meteen emotioneel te worden.

Als je deze oefening hebt gedaan, kun je een gesprek aangaan met degene met wie je een conflict hebt. Je zult merken dat je nu rustiger bent en beter uit je woorden kan komen. Wellicht is een gesprek niet eens nodig. Het kan ook zijn dat nu de emotionele lading er voor jou af is, jij het perspectief van de ander hebt gezien, je niet meer zo’n last hebt van het conflict.

Wil je iets delen over jouw ervaringen? Dat kan in een reactie onder dit bericht of in deze Facebookgroep.


Meer hierover:

Artikelen

Dit helpt bij een conflict / blog
Ik ontwijk conflicten. Als ik ruzie heb met mijn partner kan ik pas gaan slapen als het is uitgesproken. Als hij boos de deur uit wil lopen, ga ik aan zijn benen hangen. ‘Nooit met ruzie de deur uitgaan, je weet nooit of je elkaar daarna nog ziet,’ ik hoor het mijn moeder zeggen.
Lees verder

Het gaat vanzelf over / blog
‘Besteed er niet te veel aandacht aan, het gaat vanzelf over,’ zegt een vriendin. Je houdt je mond om haar niet verder te belasten met jouw verhaal. Je noemt het in gedachten een klaagzang en geeft jezelf op je kop omdat je zo hebt gezeurd. Toch blijft je buik zeuren. Ook als je niets zegt.
Lees verder

Schrijfvragen

Deze schrijfvragen help je om verder te schrijven en antwoorden in jezelf te vinden.

Schrijfvraag: Wat is er anders als je opnieuw mag beginnen?
Schrijfvraag: wat wil je dat er morgen anders is?
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x