De ratrace – ik heb er geen zin meer in

Ik heb er geen zin meer in.

Soms heb ik even geen zin meer om mee te doen in onze maatschappij waarin het draait om economische groei, consumentenvertrouwen en koopkracht.

Een maatschappij waarin moeders wordt verweten dat ze lui zijn omdat ze niet genoeg betaald werk verrichten.

Een maatschappij waarin vrouwen wordt verteld hoe ze eruit moeten zien, dat ze nooit slank of mooi genoeg zijn.

Een maatschappij waarin kinderen die iets afwijken van ‘de norm’ allerlei stempels krijgen en medicijnen zodat ze aan de norm voldoen.

Een maatschappij waarin onze kinderen met 36 in een klein klaslokaal zitten en voor het digiboard worden gezet om televisie te kijken, omdat dat de enige manier is om ze rustig te krijgen.

Een maatschappij waarin patiënten niet opgenomen kunnen worden in het ziekenhuis, terwijl de bedden leeg zijn maar het budget op is.

Een maatschappij waarin het belangrijk is om status te verwerven door vooral veel en hard te werken. Want dat is goed burgerschap.

Een maatschappij die doorspekt is van regels waarbij het doel uit het oog verloren is. Met wellicht als enige doel het handhaven en verbeteren van die regels.

En soms zou ik willen dat ik me aan dit alles kon onttrekken. Door een hutje op de hei te zetten. Door in de natuur te zijn. Door wakker te worden als de zon opkomt en te gaan slapen als het donker wordt. Door te eten wat voor handen is. Door mijn lichaam te laten werken voor mijn dagelijkse bestaan. Door mee te bewegen op het ritme van de natuur. Door een te zijn met het pulserende hart van de wereld. Dat is wat ik zo willen. Ik weet alleen niet hoe.

Ik zit in de ratrace. We zitten er allemaal in. Misschien is het tijd dat we stoppen met rennen, zodat het wiel stil gaat staan. Dan kunnen we eruit stappen en kijken wat er nog meer te beleven valt. Waarom is het zo moeilijk om te stoppen met rennen?

 

14 maart 2017: Inmiddels weet ik dat ik hier zelf voor kies. Ik kies ervoor om in de rat race te blijven. Ik leef in vrijheid. Ik kan in een hutje op de hei gaan zitten. Ik kan emigreren naar een afgelegen eiland. Ik doe het niet. Ik kies ervoor om hier te leven. En ik kan er dus ook voor kiezen om uit de rat race te stappen. En om te onderzoeken wat er buiten de rat race mogelijk is.

Abonneer
Laat het weten als er
4 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Lisette
7 jaren geleden

Iedereen kan uit de ratrace stoppen. We hebben een vrije wil. Meestal is het de angst dat we het niet doen.
Wij hebben in december 2015 de keuze gemaakt om nog langer hieraan mee te doen. Terug naar een simpel leven in de stilte en meer één met de natuur.
Om zo te leven heb je niet veel geld nodig en het maakt je veel rijker. We hebben er in ieder geval zeker geen spijt van, integendeel.

7 jaren geleden

Herkenbaar jouw gevoel. Ik heb het gevoel ook al vaak gehad.

6 jaren geleden

Dit gevoel is ook zó herkenbaar. Ik ben zo klaar met meer Meer MEER, groot, Groter, GROOTS.

4
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x