Positieve effecten van schrijven zijn krachtiger dan gedacht

Verhalen zijn helend. Dat heb je vast ergens gelezen of gehoord. En wellicht zelf ook de positieve effecten van schrijven ervaren. Als je eenmaal – al is het alleen voor jezelf – uitspreekt wat je pijn heeft gedaan, lucht dat op. Het heeft een bevrijdend effect. Niet meteen, maar wel op lange termijn.

Vanaf de jaren 80 is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van schrijven. In de eerste studies werd vooral gezien dat schrijven effect heeft op het doktersbezoek (dat ging omlaag). In latere onderzoeken werd duidelijk dat schrijven veel krachtiger was dan in eerste instantie werd gedacht.

Schrijven heeft positieve effecten op verschillende vlakken.

  • Zo hangt het functioneren van het immuunsysteem samen met het stressniveau van een persoon. Diverse onderzoeken wijzen uit dat schrijven over emoties gerelateerd is aan een beter functionerend immuunsysteem.
  • Mensen met een chronische ziekte hebben baat bij schrijven. Zo wordt bij astmapatiënten een verbetering van de longfunctie gezien na het schrijven.
  • Mensen die schrijven over een trauma laten direct signalen van een verminderd stress niveau zien, zoals een lagere bloeddruk en een lagere hartslag.
  • Schrijven heeft effect op de stemming. Als je over iets verdrietigs schrijft, zal je je daarna verdrietiger voelen. Het effect is te vergelijken met het kijken van een verdrietige film. Dat is het korte termijn effect. Op de lange termijn is te zien dat mensen die schrijven over hun emoties gelukkiger en minder negatief zijn dan voor het schrijven.
  • Door het schrijven ben je in staat je gedrag te veranderen. Schrijven zorgt ervoor dat je ruimte vrij maakt in je hoofd. Zo komt er meer werkgeheugen beschikbaar waardoor je beter in staat bent om te gaan met complexe taken.
  • Mensen die vaak schrijven voelen zich sociaal meer op hun gemak. Ze zijn betere luisteraars en sprekers. Ze lachen zelfs meer.

Je kan natuurlijk nog meer lezen over schrijven op mijn website. Maar beter is om gewoon te beginnen. Dan zul je des te eerder de positieve effecten van schrijven ervaren.

Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Angela
3 jaren geleden

Dankbaar jou te hebben ontdekt, ik ben aan je eerste schrijfritueel begonnen!

2
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x