Planning en te veel willen

De eerste werkweek sinds ik kerstvakantie heb gehad. Eerlijk gezegd had ik niet heel veel zin om maandag weer te beginnen. Het ‘niets moeten’ beviel me uitstekend. Gelukkig stond er niet meteen van alles gepland op maandag en kon ik rustig opstarten. Toch merkte ik dat ik gaandeweg de week steeds meer van ontspanning naar spanning ging. Mijn agenda stond ineens vol en dat geeft me altijd een gevoel dat ik geen adem kan halen.

De cursus van Charlotte over productiviteit, kwam dus als geroepen. Ze werkt met themadagen en dat had ik eerder ook zo in mijn planning. Dat wil zeggen dat ik bepaalde dagen verbindt met bepaalde werkzaamheden. Nu is dinsdag mijn schrijfdag. En woensdagmiddag mijn administratiemiddag. Het probleem was alleen dat ik die thema’s wel had ingedeeld, maar me er vervolgens niet aanhield. Met name als het ging om klantafspraken, die liet ik altijd voor gaan want ‘de klant is koning.’ Wat ik heb gedaan is opnieuw gekeken naar mijn themadagen. Ik kwam tot de conclusie dat ik liever met dagdeelblokken werk, omdat ik niet 5 hele dagen per week werk, kwam ik altijd tijd te kort voor mijn thema’s. Dat betekent dat ik nu 8 thema’s heb verdeeld over 3 hele dagen en 2 halve dagen. Ik vind het nog niets te ingewikkeld en ik houd van simpel. In het weekend kijk ik er nog eens na en bedenken ik iets wat eenvoudig is en rust geeft.

Werken vanuit ontspannenheid is een van de belangrijkste dingen voor mij. Als ik het wat drukker krijg, ben ik al gauw gespannen. Dan krijg ik een gehaast gevoel en moet alles snel, snel. Ik weet dat het helemaal niet goed werkt, maar het is toch een valkuil. Ontspannenheid staat dus op 1. Dat is iets anders dan ‘luiheid’ of ‘passiviteit’. Ontspannenheid betekent voor mij helder van geest en doen wat nodig is. En het voelt licht en plezierig.

Toen ik donderdag de kinderen naar school had gebracht, zag ik ineens een felgekleurde hemel. Volgens mij heb ik met mijn mond open gefietst. Ik kon mijn ogen er niet vanaf halen. Toen haastte ik me naar binnen om mijn camera te pakken en deze foto’s te maken.

Het moment was weer snel voorbij. Dit zijn de bijzondere momenten. Als je je dag zo vol verwondering kan beginnen. Ineens realiseerde ik me hoe fijn het is om ondernemer te zijn en je eigen tijd te mogen indelen. En het aanschouwen van zoveel natuurschoon, zorgt er ook voor dat ‘werk’ en ‘druk zijn’ makkelijk relativeert. In de natuur zijn ontspant. Is ook wetenschappelijk bewezen, mocht je dat belangrijk vinden :). Het laatste kind in het bos is een interessant boek over dit onderwerp. Ik heb het meerdere keren gelezen en hoewel dit op kinderen gericht is, geldt het ook voor volwassenen. Onze wereld wordt steeds meer voorgevormd en gereguleerd. Dat maakt dat er weinig ruimte is voor ontdekken, op avontuur gaan, verbeeldingskracht gebruiken, etc. Ik hoor vaak ondernemers zeggen dat ze niet weten waar ze over moeten schrijven. Ik zou zeggen ga de natuur in. Kijk om je heen en verwonder je. Inspiratie gegarandeerd.

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x