Plannen maken voor 2016

Alhoewel ik even in een planloze fase zit (lees hier waarom) wil ik toch graag delen hoe ik het plannen maken aanpak. Een plan geeft je houvast en helderheid over je richting. En dat is best fijn.

Zo doe ik het.

Afsluiten 2015

Voordat je begint met vooruit kijken, blik je terug op het afgelopen jaar. Wat ging er goed, waar ben je trots op en wat zeggen de cijfers. De volgende vragen geven je een leidraad om het jaar goed af te sluiten.

  • Wat waren jouw hoogtepunten in 2015 (zakelijk en privé)?
  • Sta stil bij de hoogtepunten. Haal het gevoel helemaal terug. Geniet van je succes.
  • Welke zaken zijn voor verbetering vatbaar (zakelijk en privé)?
  • Als je een eigen bedrijf hebt, sta dan nog even stil bij de cijfers zoals omzet, winst, uitgaven. Maar ook het aantal volgers op social media, het aantal nieuwsbrieflezers, aantal nieuwe klanten/projecten etc.
  • Tot slot schrijf je alles op wat je nog kwijt wilt om het jaar goed af te kunnen sluiten. Het maakt niet uit wat, alles mag.
  • Daarna sluit je het jaar af met een ritueel, dat mag van alles zijn. Ik ging wandelen op deze plek.

2016 in beeld

Dit is mijn favoriete onderdeel. Verzamel een stapel tijdschriften, kranten, folders etc. Pak een A3 vel of plak 2 A4-tjes aan elkaar. Voor de stevigheid kun je er karton achterplakken. Ik knip altijd een doosje open en plak het daar op. Begin met het doorbladeren van de tijdschriften, knip alles uit wat je aanspreekt; woorden, zinnen, vormen, beelden, foto’s. Doe dit intuïtief, je hoeft er niet over na te denken. Daarna maak je een selectie. Wat komt er op je moodboard? Plak alles bij elkaar en maak er een foto van. Nu heb je jouw jaar in beeld. Leg het moodboard op een plek in het zicht of gebruik de foto als achtergrond op je laptop/pc. Zo kun je er gedurende 2016 naar kijken en blijf je gericht op je wensen.

Doelen 2016

Als laatste stap maak je jouw doelen voor 2016 concreet en specifiek. Nu begin je met een ritueel. Voor mij was dat het bewandelen van deze brug. Een leuk detail; tijdens de hele wandeling was het bewolkt, toen ik de brug opliep naar 2016 begon de zon te schijnen.

Kies 1 zakelijk doel voor 2016. Inderdaad maar 1. Wat wil jij het allerliefste bereiken op zakelijk gebied in 2016? Benoem dat ene ding. Kies! Maak het zo concreet mogelijk. Dus in plaats van “Ik wil een nieuwe baan” kies je voor “Ik wil een baan waarin ik inhoudelijk bezig kan zijn met online communicatie bij een informele, flexibele en persoonlijke organisatie op maximaal 30 minuten reisafstand van mijn huis.”

  • Doe hetzelfde voor privé, kies ook hier maar 1 doel.
  • Heb je een eigen onderneming? Breng dan de cijfers in beeld. Hoeveel omzet wil je maken? Met welke producten en/of diensten? Wat verwacht je uit te geven? Hoeveel volgers op social media wil je? Hoeveel nieuwsbrieflezers?

Op deze manier maak ik mijn plan voor het volgende jaar. Maak jij ook voornemens of plannen? Deel gerust hoe jij dat doet. Daar ben ik benieuwd naar!

Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Trudy Kappen
8 jaren geleden

Leuke tips , dat moodboard ga ik ook maken en dan hang ik hem boven mijn werktafel . Tot nu toe verzamelde ik alles wat me aansprak op Pinterest . Daar kijk ik ook dagelijks op . Dat de zon ging schijnen op de brug zal zeker niet voor niets zijn . Ik vind het een mooi teken . Dank je voor de mooie tips , ik ga er zeker iets mee doen . Groetjes Trudy Kappen

2
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x