Plannen en moodboard maken voor 2017

Jaar in jaar uit bedacht ik in december wat ik het volgende jaar zou gaan ondernemen. Ik had het helemaal uitgedacht. Het jaar stond min of meer al vast. In mijn hoofd tenminste.

Vorig jaar was het anders. Ik besloot eens te doen wat ik nooit deed. Ik maakte geen plannen. Ik liet dingen gebeuren. Ik vond dat heel eng, want zou er dan wel iets uit mijn handen komen? Zo begon ik in januari van dit jaar met het schrijven aan mijn eerste boek. Ik had tijd ingepland in mijn agenda om te schrijven. Dat was het enige plan wat ik had gemaakt. Ik wist niet eens waar mijn boek over ging, of het een roman zou worden of een informatief boek. Alles lag open. Ik begon gewoon.

En omdat er geen vastomlijnd plan lag, ontvouwde het verhaal zich als vanzelf. Het enige wat ik hoefde te doen, was te blijven schrijven. Ik liet mijn verwachtingen los en liet dingen gebeuren. Ik probeerde het verhaal niet te controleren of te bedenken. Het verhaal vertelde zichzelf.  Tot mijn verbazing had ik helemaal geen deadline nodig. Ook zonder harde afspraken, vastomlijnde plannen, kon ik een project tot een goed einde brengen.

Dat wilde ik vaker zo doen. Dingen laten ontstaan, vanuit mezelf. Gedreven door innerlijke kracht. Ook dit jaar wilde ik geen plannen maken voor 2017, toch heb ik niet alles overboord gegooid wat plannen maken betreft. Er is een ding wat ik heb behouden. Dat is het maken van een moodboard. In november heb ik een paar dagen gepland om mijn moodboard voor 2017 te maken.

Zo’n dag ziet er als volgt uit. Eerst ga ik naar buiten. Ik ga wandelen en probeer dat zo bewust mogelijk te doen. Mijn voeten op de aarde voelen, de wind door mijn haar en de kou op mijn gezicht. Eenmaal thuis, haal ik een stapel tijdschriften te voorschijn en ga knippen. Alles wat me aanspreekt, kleuren, woorden, teksten, foto’s knip ik uit. Ik verzamel alles in een mapje en leg het weg.

Op een andere dag haalde ik het mapje te voorschijn. Ook weer aan het begin van de dag. Ik legde alle plaatjes op de eettafel en maakte intuïtief een selectie. Ik plakte ze op een stuk karton en klaar was mijn moodboard voor 2017. Het krijgt een prominente plaats op mijn bureau zodat ik elke dag zie wat belangrijk voor me is.

Inmiddels heb ik drie moodboards gemaakt en vind ik het leuk om terug te kijken. Ik zie duidelijk de thema’s terug die dat betreffende jaar voor mij speelde. En het helpt me om steeds dichterbij de essentie te komen. De essentie van wie ik ben.

Wil je ook een moodboard maken voor 2017? Zo pak je het aan.

  1. Verzamel tijdschriften, kranten, huis-aan-huisbladen, folders.
  2. Plan een paar dagdelen vrij in je agenda.
  3. Ga voordat je begint iets doen wat je rust brengt.
  4. Begin met knippen. Doe het intuïtief. Denk er niet over na.
  5. Verzamel al je knipsels in een mapje en berg het op.
  6. Op een andere dag leg je alle knipsels op een grote tafel.
  7. Maak intuïtief een keuze.
  8. Plak ze op een groot stuk karton.
  9. Zet het op een plek in je huis (of kantoor) waar je dagelijks komt.

Succes!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x