Het overbruggen van een ongewenste overtuiging

Hoe meer aandacht je aan een onderwerp schenkt, hoe krachtiger het wordt; hoe makkelijker het is om eraan te denken en hoe meer het in je leven begint te verschijnen. Dat is de kracht van de creatieve werkplek. Wanneer je je ervan bewust bent dat je negatieve emotie voelt, is het belangrijk te begrijpen dat je, wellicht zonder het te weten, de creatieve werkplek negatief hebt gebruikt.

Telkens wanneer je jezelf betrapt op een negatieve emoties, kun je proberen je gedachten voorzichtig terug te brengen naar iets dat je wel wilt ervaren, en beetje bij beetje zul je je gedachtepatroon ten aanzien van de betreffende onderwerpen veranderen. Als je in staat bent ergens van vast te stellen dat je het niet wilt, kun je altijd vaststellen wat je wel wilt. En als je dat steeds weer doet, zal je gedachtepatoon over elk onderwerp dat belangrijk voor je is steeds meer verschuiven in een richting die je wel wilt. Met andere woorden, je bouwt geleidelijk bruggen van je huidige overtuigingen ten aanzien van dingen die je niet wenst naar overtuigingen ten aanzien van dingen die je wel wilt.


Voorbeeld

Je emotionele geleidesysteem werkt het beste als je voortdurend, bewuste intenties uitzet van datgene waar je naar verlangt. Stel dat je op je creatieve werkplek de intentie van een perfecte gezondheid hebt uitgezet. Je hebt jezelf gevisualiseerd als een gezond, vitaal Wezen. In de loop van de dag, bijvoorbeeld tijdens de lunch, praat je met een vriendin over haar ziekt. Terwijl ze over haar ziekte vertelt, begint het gesprek erg ongemakkelijk te voelen…. Wat er dan gebeurt is dat je geleidesysteem aangeeft dat datgene wat je hoort en denkt, waar je vriendin het over heeft, niet in harmonie is met je intentie. Vervolgens neem je een duidelijk besluit om ervoor te zorgen dat dit gesprek een andere wending krijgt. Je probeert dus op een ander onderwerp over te stappen, maar je vriendin is er helemaal vol van en zit emotioneel diep in het onderwerp. Ze begint steeds maar weer over haar ziekte. En weer gaan de alarmbellen van je geleidesysteem af.

De reden waarom je negatieve emotie voelt, is niet dat je vriendin praat over iets dat jij niet wilt. Je negatieve emotie geeft aan dat je overtuigingen koester die in strijd zijn met je eigen verlangen. Het gesprek met je vriendin activeerde eenvoudigweg die overtuigingen din je die niet overeenkomsten met je verlangen naar gezondheid. Je vriendin gedag zeggen en het gesprek beëindigen, helpt dus niet om die overtuigingen te veranderen. Je zult moeten beginnen waar je bent, midden in die overtuiging, en deze geleidelijk veranderen, door als het ware een brug te slaan naar een overtuiging die meer in harmonie is met je verlangen naar gezondheid.

Het kan helpen om telkens wanneer je negatieve emotie voelt er even bij stil te staan en vast te stellen waar je aan dacht toen de negatieve emotie naar boven kwam. Telkens wanneer je negatieve emotie voelt, krijg je de boodschap dat waar je aan denkt belangrijk is en dat je denkt aan iets dat tegengesteld is aan wat je werkelijk verlangt. Dus vragen als Waar dacht ik aan toen de negatieve emotie naar boven kwam? En Wat wil ik wel met betrekking tot dit onderwerp? Zullen je helpen beseffen dat je op dit moment gefocust bent in een richting die tegengesteld is aan wat je in je leven wilt aantrekken.

Bijvoorbeeld Waar dacht ik aan toen deze negatieve emotie naar boven kwam? Ik dacht eraan dat het het griepseizoen was en ik herinnerde me de keren dat ik een flinke griep te pakken had. Ik moest me niet alleen ziek melden en kon allerlei andere dingen niet doen, maar ik heb me dagen lang beroerd gevoeld. Wat wil ik wel? Ik wil de rest van dit jaar gezond blijven.
Maar alleen maar zeggen; ik wil gezond blijven is onder deze omstandigheden gewoonlijk onvoldoende omdat de herinnering aan de griep, en daarmee je overtuiging over de waarschijnlijkheid om griep te krijgen, veel sterker zijn dan je verlangen gezond te blijven. We zouden proberen op de volgende manier een brug te slaan naar een andere overtuiging:

Dit is meestal de tijd van het jaar dat ik griep krijg.
Ik wil dit jaar geen griep krijgen.
Ik hoop dat ik dit jaar geen griep krijg.
Het lijkt wel alsof iedereen griep krijgt.
Dat is misschien overdreven. Niet iedereen krijgt griep.
Er zijn zelfs heel wat griepseizoenen voorbijgegaan dat ik geen griep heb gekregen.
Ik krijg niet altijd griep.
Het is mogelijk dat dit griepseizoen voorbijgaat zonder dat ik er iets van meekrijg.
Ik vind de gedachte om gezond te zijn prettig.
Die eerdere ervaringen met de griep stammen uit een periode dat ik nog niet wist dat ik controle heb over mijn ervaringen.
Nu ik de kracht van mijn eigen gedachten begrijp, is er iets veranderd.
Nu ik de kracht van de wet van aantrekking begrijp, is er iets veranderd.
Ik hoef dit jaar echt geen griep te krijgen.
Ik hoef niets te ervaren wat ik niet wil.
Het is mogelijk om mijn gedachten om te buigen naar dingen die ik wel wil ervaren.
Mijn leven sturen in de richting van wat ik wel wil ervaren klinkt goed.

Nu heb je een brug geslagen naar een andere overtuiging. Als de negatieve gedachte terugkeert, en dat kan nog wel een tijd lang af en toe gebeuren, stuur je je gedachten gewoon wat bewuster, en uiteindelijk zullen ze niet meer terugkomen.

 

Oefening uit: de wet van aantrekking – Esther en Jerry Hicks

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x