Over schrijven

Over schrijven: ontdek een andere manier

Als je aan schrijven denkt, associeer je het vaak met taalkundig correct schrijven, zoals je op school hebt geleerd.  Maar schrijven kan ook op een andere manier worden benaderd – als een krachtige tool om emoties te uiten, te reflecteren op gedachten en gevoelens, verborgen verlangens onder woorden te brengen en onbenut potentieel zichtbaar te maken.

Verschillende vormen van schrijven

Er zijn verschillende vormen van schrijven die elk een unieke benadering hebben en verschillende voordelen bieden. Dit zijn de verschillende vormen van schrijven:

 1. Journaling is een veelgebruikte vorm van schrijven waarbij je regelmatig je gedachten, gevoelens, ervaringen en observaties opschrijft. Het is een persoonlijke en intieme vorm van schrijven die je helpt om jezelf beter te begrijpen, je emoties te uiten en je creativiteit te stimuleren. Journaling kan dienen als een dagboek, een plek om doelen te stellen, reflecties te maken of gewoon om vrijuit te schrijven.
 2. Therapeutisch schrijven, ook schrijftherapie genoemd, richt zich op het gebruiken van schrijven als een therapeutisch middel. Het is gericht op het verkennen van emoties, het verwerken van trauma’s, het ontdekken van diepere lagen van jezelf en het bevorderen van emotioneel welzijn. Therapeutisch schrijven kan worden begeleid door een professional of individueel worden beoefend.
 3. Expressief schrijven: Expressief schrijven is een krachtige vorm van schrijven waarbij je je emoties, gedachten en ervaringen vrijuit en ongefilterd uitdrukt. Expressief schrijven kan helpen bij het loslaten van spanningen, het bevorderen van emotionele heling en het stimuleren van creatieve expressie.
 4. Reflectief schrijven gaat over het bewust nadenken over jezelf, je ervaringen en je gedachten. Het helpt je om dieper inzicht te krijgen in jezelf, je waarden, je overtuigingen en je groeiprocessen. Reflectief schrijven kan gebruikt worden om persoonlijke groei te bevorderen, reflecties te maken op specifieke gebeurtenissen of om jezelf vragen te stellen die je helpen bij het nemen van beslissingen.
 5. Creatief schrijven is een vorm van schrijven waarbij je je verbeelding en creativiteit gebruikt om verhalen, gedichten, fictie of non-fictie te creëren. Het is een uitlaatklep voor zelfexpressie en het ontwikkelen van schrijfvaardigheden. Creatief schrijven kan je helpen om je artistieke kant te verkennen, je creatieve denken te stimuleren en plezier te hebben met woorden.

Deze schrijfvormen overlappen elkaar soms en je kunt verschillende technieken en benaderingen combineren. De eerste vier vormen zijn gericht op innerlijk werk, terwijl creatief schrijven zich meer naar buiten richt. Op deze website ligt de focus op het schrijven over de binnenwereld, waarbij schrijfbeoefening vergelijkbaar is met meditatie of yogabeoefening. Deze vormen van schrijven kunnen ondersteunend zijn bij creatief schrijven en kunnen waardevol zijn bij het overwinnen van creatieve schrijfblokkades.

Wetenschappelijk bewezen effecten van schrijven

Sinds de jaren ’70 hebben wetenschappers ontdekt dat schrijven helende en transformerende effecten heeft. Talloze onderzoeken hebben aangetoond dat schrijven een positieve invloed heeft op het verminderen van stress, het verwerken van trauma’s, het versterken van het immuunsysteem, het bevorderen van geluksgevoelens, gedragsverandering en het vergroten van sociaal comfort.

Wat kan schrijven voor jou betekenen?

 • Een gezonde uitlaatklep bieden voor gevoelens en spanningen.
 • Een plek creëren om jezelf advies te geven, doelen helder te krijgen en keuzes te maken.
 • Het onderzoeken van je relaties.
 • Een pad naar zelfbewustzijn en zelfkennis.
 • Het richten van je energie op wat echt belangrijk is.
 • Je identiteit verkennen.
 • Alleen tijd en bezinning.
 • Moment van zelfzorg
 • Helderheid brengen in tijden van verandering of crisis.
 • Je levenspad ontdekken en richting kiezen.
 • Je intuïtie herkennen en volgen.
 • Een gevoel van verbinding ervaren met jezelf en anderen.

De rol van het verhaal

Wanneer je schrijft, orden je jouw gedachten en gevoelens en vorm je ze tot een verhaal over jouw leven. Dit verhaal bepaalt hoe jij naar jezelf kijkt, jouw zelfbeeld, en het beïnvloedt hoe je jezelf aan anderen laat zien. Het is interessant om inzicht te krijgen in de verhalen die je over jezelf vertelt, omdat ze meer over jou zeggen dan je misschien denkt. Door dit inzicht kun je bewust sturing geven aan je verhalen, waardoor je een diepere verbinding kunt maken met je authentieke zelf. Dit helpt je om te ontdekken wat voor jou belangrijk is, wat jouw waarden en doelen zijn, en hoe je actie kunt ondernemen om te floreren en betekenis te ervaren.

Hieronder vind je informatie om te beginnen met schrijven.