Over dromen waarmaken en maakbaarheid

Als ik op Instagram scroll, word ik altijd een beetje moe van alle mensen die je willen helpen bij het najagen van je dromen. Dat voelt ook een beetje hypocriet omdat ik zelf ook van dat soort dingen roep. Met als gevolg dat ik in mijn schulp wil kruipen en helemaal niets meer wil roepen. Als ik er dan weer uitkom, realiseer ik me waar de echte irritatie vandaan komt.

Ten eerste denk ik dat veel mensen stress krijgen van het idee dat alles maakbaar is. En het is een eeuwenoude discussie onder filosofen: in hoeverre beschikken wij mensen over een vrije wil? Daar komt geen antwoord op. En een maakbaar leven impliceert een hele grote vrije wil. Dat ik niet geloof dat het leven 100% maakbaar is, wil niet zeggen dat ik in de slachtofferrol zit. Want dat is meestal het volgende wat wordt gezegd. Als jouw leven nog niet gaat zoals je wilt, dan zul jij je wel opstellen als slachtoffer en wordt het hoognodig tijd om het heft in eigen handen te nemen.

Ik ken iemand die er iets heel nuttigs over heeft gezegd. Nou ja, kennen. Ik heb zijn boek gelezen: de 7 eigenschappen van succes (Stephen Covey). Hij heeft het over de cirkel van invloed. Deze bestaat uit: godszaken, andermans zaken en je eigen zaken. Alleen op het laatste heb jij zelf invloed. En dat is dus wat mij betreft ook meteen het maakbare stuk van je leven.

Dus als het morgen regent en jij hebt zon gevisualiseerd, is dat geen straf van het universum. Je hebt het ook niet gemanifesteerd. Het enige wat je hebt gemanifesteerd is het gevoel dat de regen jou geeft. Voor de rest heb jij er geen invloed op. Het zijn Godszaken of de zaken van het universum.

Richt je aandacht op je eigen gedachten, gevoelens en ervaringen. Onderzoek ze (schrijf erover). Haal naar boven wat jouw authentieke verlangens zijn. Laat je niet afleiden door andermans zaken of gods zaken. Het enige wat je invloed op hebt zijn je eigen zaken. Focus je daar op en je jaagt dromen na die echt van jou zijn.

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x