Ouder worden als vrouw

Ouder worden als vrouw is anders dan ouder worden als man. Ouder wordende mannen denken vaak dat ze een soort George Clooney worden. Geloof me: de meeste mannen worden dat niet. Toch wordt er gedaan alsof mannen knapper worden naarmate ze ouder worden en vrouwen het tegenovergestelde.

Voor vrouwen geldt de jeugd als ideaalbeeld. Dus proberen we daar wanhopig aan vast te houden. Op verschillende manieren, de een met botox en fillers, de ander met een killerbody, een jongere vriend of gewoon alles.

Ik merk dat ik in een tussenfase zit. Met jonge moeders identificeer ik me niet meer want mijn kinderen zijn bijna allebei tiener. En eerlijk gezegd heb ik nooit veel gehad met het gepraat over kinderen. Wel over hoe je de balans tussen verbinding en autonomie behoudt, niet over luiers, zwemles of schoolprestaties.

Ik heb ook niet per se moeite met een nieuwe fase. Ik zie de charme van elk seizoen. Hoewel ik meer van de zomer houdt dan van de winter, hoeft het voor mij niet het hele jaar door zomer te zijn. Bovendien houd ik van sneeuw en ijs wat alleen de winter biedt. Zo is het ook met fasen in je leven. Elke fase heeft z’n charme.

Misschien gaat het erover dat je steeds een persoon moet loslaten die je niet meer bent. Dat brengt verdriet mee van alles wat voorbij is. Het brengt ook vreugde van alles wat nog komen gaat. In deze winterse dagen leer ik juist om het donker te waarderen. Om het in jezelf gekeerd zijn en niet naar buiten te hoeven treden te omarmen.

Ouder worden is als de herfst en de winter. Hoewel de zomer prachtige bloemen in bloei heeft, heeft de herfst de mooiste kleuren en vind ik niets mooier dan het winterlicht. Ouder worden is de herfstkleuren in jezelf zien en waarderen. Het winterlicht laten schijnen.

ouder worden als vrouw

Enkele overwegingen om het ouder worden te waarderen.

  • Als je in de spiegel kijkt, bedenk dan dat dit het moment is dat je op je mooiste bent. Beter wordt het niet. Klinkt cru, maar hoe eerder je dit beseft hoe meer je je schoonheid waardeert.
  • Leer van de seizoenen herfst en winter te houden. Kijk wat deze seizoenen je brengen. Maak een lijst van wat deze seizoenen juist wel leuk maken.
  • Blijf dromen. Het leven is niet alleen voor jonge mensen met een killerbody en volle lippen. Je kan op elke leeftijd een droom waarmaken. Kijk de film Nyad op Netflix voor inspiratie.
  • Deel positieve ervaringen over ouder worden met anderen. Praat erover met vriendinnen die je al heel lang kent. Ervaar dan ook meteen hoe die vriendschap is verdiept de afgelopen jaren en hoe waardevol dat is.
  • Zoek rolmodellen. Zo vond ik Debbie uit B&B vol liefde een inspirerende oudere vrouw. Er komt een boek van haar uit. Ik heb het meteen besteld. Omring je met voorbeelden als je die niet in je eigen omgeving hebt.

Tot slot, heb plezier. Niets is mooier dan een mens met een lach. En heb je zin in een killerbody, botox of een jongere vriend. Ga ervoor.

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x