(On)succesvol

Succesvol of onsuccesvol zijn, is een kwestie van perspectief. Laat ik meteen maar een voorbeeld beschrijven.

In september 2013 begon ik als ondernemer. Ondanks al mijn aandacht voor mijn online zichtbaarheid, begon ik met 1 klant. Hoewel ik wekelijks zichtbaar was op Linkedin en Facebook, verwierf ik toch maar twee klanten in het jaar daarna. Ondernemen was niet gemakkelijk en ik besloot mijn kennis uit te breiden.

In 2015 volgde ik verschillende trainingen over online ondernemen en marketing. Mijn kennis implementeerde ik direct, maar desondanks verkocht ik mijn eerste online training aan slechts 3 mensen. Toen ik de prijs verlaagde volgde er in 2016 maar 5 klanten voor deze training. Ik stopte met de training want ik had niet het succes gehaald dat ik had gehoopt. Ik was hevig teleurgesteld en dacht erover te stoppen met ondernemen.
Ondertussen was ik begonnen aan het schrijven van een boek, een langgekoesterde wens. Met heel veel geluk werd het boek in 2017 uitgegeven door een kleine uitgeverij. Hoewel het boek overal verkrijgbaar is, gaat de verkoop niet vanzelf. Ik heb het gevoel er heel hard aan te moeten trekken. Na een mislukte training, een boek dat geen bestseller is, ben ik het ondernemen wel een beetje beu. Als ik geen succes kan hebben, hoeft het voor mij niet meer.

Hetzelfde verhaal vanuit een ander perspectief.

In september 2013 begon ik als ondernemer. Dankzij al mijn aandacht voor mijn online zichtbaarheid, begon ik direct met 1 klant. Doordat ik wekelijks zichtbaar bleef op Linkedin en Facebook, verwierf twee grote in het jaar daarna. Ik had geld verdiend om te investeren en besloot mijn kennis uit te breiden.

In 2015 volgde ik verschillende trainingen over online ondernemen en marketing. Mijn kennis implementeerde ik direct en in de allereerste online training die ik gaf verkocht ik meteen 3 trainingen van bijna 300 euro per stuk. In het jaar daarna bood ik dezelfde training aan zonder begeleiding voor een lagere prijs en verkocht de training aan 5 mensen met het sturen van slechts twee mailberichten hierover. Ik stopte met de training omdat ik vanbinnen voelde dat het niet voldeed aan mijn ware verlangen. Ik was rusteloos en keerde naar binnen om te ontdekken welk verlangen wilde doorbreken.

Eind 2015 kwam mijn langgekoesterde wens; het schrijven van een boek aan het licht. In 2016 schreef ik met veel plezier aan het boek en behaalde nog wat omzet met twee vaste opdrachtgevers.

Begin 2017 stuurde ik mijn manuscript naar een uitgeverij waar ik een goed gevoel bij had. Binnen een week had ik een ‘ja’ en in april 2017 werd mijn debuutroman Moederwond gelanceerd tijdens een expositie in het Witte Kasteel. Het boek is overal verkrijgbaar en heeft positieve reacties gekregen van lezers. Ondernemen is een groot avontuur en heeft mij op plaatsen gebracht die ik van tevoren nooit had kunnen bedenken. Ik kijk uit naar de volgende stap.

En weet je wat ik doe? Ik vertel meestal de eerste versie van het verhaal tegen mezelf. Dag in dag uit. En daarmee wordt versie 1 de waarheid. En ik had het niet eens door. Totdat ik ritueel schrijven ging beoefenen. Schrijven als een beoefening zoals meditatie dat is. Ik schreef mijn gedachten op en zag letterlijk op papier het verhaal staan dat ik mezelf meerdere keren per dag vertelde. Ik zag hoe negatief ik praatte over mezelf en wat ik deed. Geen wonder dat ik me vaak teleurgesteld en gefrustreerd voelde.

Het is niet voor niets dat ik mezelf telkens versie 1 van het verhaal vertel. Dat doe ik om mezelf te beschermen. Want als ik blijf zeggen dat ik onsuccesvol ben, dan hoef ik niets te bewijzen. Dan hoef ik niet bang te zijn voor de pijn dat het toch niet zo blijkt te zijn. Maar wat is het verschil? Ik ervaar de pijn nu ook. Meerdere keren per dag omdat ik het steeds herhaal in mijn gedachten. En als ik dit blijf herhalen, wordt het vanzelf werkelijkheid.

Door dit inzicht, ben ik in staat om versie 2 van het verhaal te vertellen. Om te zien dat dat net zo goed waar is en dat er feitelijk niets veranderd is. Het is een ander perspectief of mindset. Het principe klinkt makkelijk, maar het vereist oefening. Dagelijks oefenen om te zien wat het verhaal is dat jij jezelf verteld. En blijven oefenen om het om te keren. Om jouw angst te transformeren in verlangen.

Download hier het ritueel-schrijven-dagboek om direct te starten met de dagelijks beoefening van ritueel schrijven.

Of schrijf je hieronder in: [magicactionbox]

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x