Op dit moment werk ik aan de afronding van het manuscript voor mijn nieuwe boek over verdiepend schrijven. Ik heb er een halfjaar niets aan gedaan en nu eindelijk de motivatie gevonden om het af te maken.
Tijdens het redigeren en herschrijven kwam ik de schrijfoefening tegen die helpt bij een conflictsituatie. En die wil ik graag met jullie nu al delen.
Schrijfoefening: omgaan met een conflict
Deze oefening kun je doen in een conflictsituatie. Belangrijk is dat je emoties zijn bedaard. En daarmee bedoel ik de eerste heftige reactie. Ervaar je nog heftige emoties? Begin dan met 5 minuten schrijven over die emoties. Laat alles eruit, gebruik woorden die je nooit zou uitspreken. Daarna verscheur je het papier en gooi je het weg. Als je voelt dat je rustiger bent, kun je alsnog de oefening doen of een paar dagen wachten en dan de oefening doen.
Je stelt je voor dat je met degene met wie je een conflict hebt naar een onafhankelijke begeleider gaat. Jullie zitten met z’n drieën aan tafel. De tafel is rond, je zit naast degene met wie je een conflict hebt en je zit naast de begeleider. De begeleider begint het gesprek en geeft jullie om en om het woord. Wat je gaat doen is dit gesprek opschrijven. Dus je begint met de begeleider: ‘Welkom <naam> en <naam>, we zitten hier om het met elkaar over <waar het conflict over gaat> te hebben.’ Daarna geeft de begeleider iemand het woord. Jij schrijft vanuit jouw eigen perspectief, vanuit het perspectief van degene met wie je een conflict hebt en je schrijft vanuit het perspectief van de begeleider. Op die manier schrijf je het hele gesprek uit.
Vragen die de begeleider kan stellen zijn:
Waar gaat het over?
Hoe kijk jij er tegen aan?
Wat zou jij graag willen?
Wat heb jij nodig van de ander?
Wat is voor jou een oplossing?
Wat als er geen overeenstemming is?
Houd in de gaten dat het doel van deze oefening niet is om een oplossing voor het conflict te vinden. Het doel is om de verschillende perspectieven in dit conflict te zien. Zodat je woorden kan geven aan jouw gevoelens en gedachten zonder meteen emotioneel te worden.
Als je deze oefening hebt gedaan, kun je een gesprek aangaan met degene met wie je een conflict hebt. Je zult merken dat je nu rustiger bent en beter uit je woorden kan komen. Wellicht is een gesprek niet eens nodig. Het kan ook zijn dat nu de emotionele lading er voor jou af is, jij het perspectief van de ander hebt gezien en je daardoor niet meer zo’n last hebt van het conflict.
Ik hoop dat je er veel aan hebt, laat het me gerust weten of deel dit bericht op social media.