Omgaan met chaos

Zodra er iets van chaos is, proberen we meteen structuur aan te brengen. Dat kan ook niet anders als Nederlander, want alles is hier gestructureerd. Dat zie je al als je in het vliegtuig zit. Allemaal keurige vlakken.

Toch ben ik voorstander van het omarmen van de chaos. Omdat chaos hoort bij creëren. En daarmee bedoel ik dat er een periode is dat er 1001 dingen in je hoofd zitten zonder enige samenhang. Dat veroorzaakt onrust en wat we dan vaak doen is geforceerd op zoek naar duidelijkheid en structuur. En dat lukt dan niet, wat voor nog meer onrust zorgt.

Sinds ik weet dat chaos bij het creatieve proces hoort, accepteer ik deze periode. Dat maakt meteen dat het minder onrustig voelt. Zie het meer als het opkomen en ondergaan van de zon. Je kan je er wel druk over maken, maar veranderen doe je het niet.

Enkele tips

  • Zodra je merkt dat je heel veel ideeën hebt en dat alles door elkaar gaat lopen, bekritiseer dit dan niet maar waardeer het. Wees dankbaar voor de hoeveelheid inspiratie. Zeg dat ook letterlijk tegen jezelf. Of schrijf het op.
  • Schrijf de ideeën die je hebt op. Ook al lijken ze totaal niet relevant en snap je er helemaal niets van. Noteer ze gewoon en weet dat ze later van pas kunnen komen of niet. Door het op te schrijven, haal je het uit je hoofd. Dat zorgt dat het daar wat rustiger wordt.
  • Werk aan meerdere creatieve projecten naast elkaar. Dus sta jezelf toe om dat ook te doen. Dat wil niet zeggen dat je nog meer moet gaan werken, maar alleen al door tegen jezelf te zeggen dat je meerdere creatieve projecten tegelijk mag doen haalt de druk ervan af.
  • Op een bepaald moment wordt duidelijk waar je het liefste aan werkt, wat je het allerleukste vindt. Dat is het moment dat structuur volgt. Ineens is het duidelijk hoe je creatie het daglicht kan gaan zien. Vertrouw erop dat dit moment komt. De chaos is voorbij.

Als je het stuk chaos toelaat, zul je merken dat wat jij maakt meer diepgang heeft. Je creatie krijgt een ziel. In de chaos komen er dingen naar boven die je nooit had kunnen bedenken. Omarm het en laat het toe.

 

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x