Nooit goed genoeg

Alles wat ik doe, kan altijd beter. Het is eigenlijk nooit goed genoeg. Ik ben nooit goed genoeg. Perfectionisme noemen ze dat geloof ik. Toen ik als twintiger hard aan mijn carrière werkte, had ik niet eens door dat ik een perfectionist was. Zelfs niet toen het meerdere malen tegen me is gezegd.

En als je iets niet wil zien, dan heeft het leven daar een oplossing voor. Je wordt gewoon neergehaald. Er gebeurt iets aangrijpends in je leven en je moet wel naar jezelf gaan kijken. Inmiddels weet ik dat de lat best wat lager mag en ben ik wat minder streng voor mezelf. Toch is dat nooit-goed-genoeg-gevoel niet verdwenen. Ik zie het ook bij andere vrouwen. Het zit diep verankerd in ons. En we worden er dagelijks mee geconfronteerd.

Nog niet zo lang geleden ben ik het aantal spullen dat ik heb drastisch aan het verminderen. Ik begon lekker veilig met het speelgoed van de kinderen. Zo hoefde ik niet naar mijn eigen sores te kijken. Maar ik ontkwam niet aan de bergen kleding die in mijn kast en op zolder lagen. Het opruimen van de kleding bracht het nooit-goed-genoeg-gevoel helemaal terug.  Ik herinnerde me de momenten dat ik het aanhad. Dat ik me dik voelde. Dat ik me onbelangrijk voelde. Dat ik me ongezien en niet gewaardeerd voelde.

Zo ging het ook bij de stapel boeken die ik uitsorteerde. Boeken die ik nodig had om mijn interieur perfect te maken. Boeken die ik nodig had om slank te zijn. Boeken die ik nodig had om mijn dromen zichtbaar te maken. Boeken die ik nodig had om de wereld te verkennen.  En zo ging het nog even door.

Niets van dat alles heeft het nooit-goed-genoeg-gevoel doen verdwijnen. Sterker nog die spullen werkten mee om het gevoel in stand te houden. Hoe meer spullen ik verzamelde, hoe groter de belofte van het perfecte leven werd. Het verlangen bleef, maar ik bereikte het nooit. En daardoor werd het verlangen naar meer spullen steeds groter. En het gat met het perfecte leven ook.

Dagelijks worden we geconfronteerd met producten en diensten die we nodig zouden moeten hebben om een gelukkig leven te leiden. Om ons leven zin en betekenis te geven. En we weten allemaal dat zin en betekenis niet van spullen komen en toch blijven we kopen.

Als je wilt weten wat jouw leven echt betekenis geeft. Wat je drijft, wat je blij maakt, waarvan je gaat dansen. Kijk dan eens om je heen. Wat heb je echt nodig?

 

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x