Mindfulness is simpel – deel 2

In deel 1 van Mindfulness is simpel heb ik verteld wat mindfulness is, dat je helemaal geen professionele, gecertificeerde, geaccrediteerde mindfulnesstraining nodig heb. De principes zijn zo simpel dat je ze zelf in de praktijk kan brengen. Sterker nog, je kent ze al lang of in elk geval een gedeelte ervan. Na niet oordelen, geduld en frisse blik, bespreek ik nu de volgende 4 principes met je.

Vertrouwen

Vertrouwen kun je op twee manieren krijgen, van buitenaf of van binnenuit. Ik denk dat een sterk vertrouwen altijd van binnen komt en dat vertrouwen van buiten daar een aanvulling op kan zijn. Als je je alleen richt op vertrouwen van buiten, loop je het gevaar afhankelijk te worden van de bevestiging van anderen. Dat kunnen personen zijn, maar ook instanties, overheden, etc. Dan krijg je zoiets als ‘Het is wetenschappelijk bewezen, dus het zal wel waar zijn.’ Heel veel dingen zijn niet wetenschappelijk bewezen en toch waar. En andersom natuurlijk ook. Een bepaalde methode van mindfulness is wetenschappelijk bewezen. Maar waarom zou die meer waar of beter zijn dan andere methodes? Datzelfde gaat voor alle certificaten en accreditaties die worden uitgegeven. Het is aan jou om daar al dan niet je vertrouwen door te laten voeden, maar begin altijd bij jezelf. Dat gaat over luisteren naar je innerlijke stem. Naar het vermogen om de mindfulness principes toe te passen op je eigen manier. Dat gaat over moed.

Niet streven

Innerlijke rust ervaar je als je alle belemmeringen loslaat die het ervaren van rust in de weg zitten. Vaak gaat het erom dat er een verschil is tussen onze huidige situatie en de gewenste situatie. We doen er dan alles aan om naar de gewenste situatie te komen. Je streeft naar iets waar je nog niet bent. En dat blijft zo. Want als je er bent, dan streef je weer naar iets anders. Zo kom je nooit in de gewenste situatie en dat is frustrerend. We kunnen nergens anders zijn dan in het huidige moment. Dat is het enige moment dat er is. Al het andere bestaat alleen maar in onze gedachten. Of zoals Boeddha zegt: ‘Do not dwell in the past, do not dream of the future, concentrate the mind on the present moment.‘ Als je met de principes van mindfulness aan de slag gaat is dit misschien een lastige. Je wilt het graag goed doen, vooruitgang boeken. Hoe kan je dan niet streven? Belangrijk is dat je mindfulness niet ziet als iets op je to do lijstje, als iets dat je nog moet doen. Boodschappen, de kinderen naar zwemles, mijn werkmail checken en mindfulness. Het is van een andere orde. Daarmee bedoel ik dat je de principes kan toepassen in je dagelijks leven. Dus niet als een dieet, maar een blijvende manier om gezond te eten.

Do not dwell in the past, do not dream of the future, concentrate the mind on the present moment

Accepteren

Accepteren wordt nogal eens verward met alles over je heen laten komen, met passief zijn. Dat is niet het geval. Accepteren wil zeggen dat je de situatie neemt zoals die komt. Dat wil niet zeggen dat je van iets negatiefs iets positiefs probeert te maken. Het betekent dat je accepteert wat je op dit moment denkt, voelt en ervaart. Als je je huidige situatie niet accepteert, voel je weerstand. Je wilt dat een situatie anders is, dan die is. Zo kan het zijn dat een collega zijn deel van een project niet heeft uitgewerkt en daardoor loopt het hele project vertraging op, denk jij. Het maakt je kwaad en je besteedt een halfuur van de vergadering om je woede te uiten en medestanders te vinden. Je kan ook accepteren dat een deel van het werk niet is gedaan. Dan ben je nog steeds boos, maar je legt je erbij neer dat je boos bent. Het boze gevoel is niet weg, maar je verspilt er geen energie meer aan. Je kunt je energie nu aanwenden om te kijken wat er nodig is om dit project te volbrengen.

Loslaten

Elke gedachte, gevoel, geluid of situatie is een kans om loslaten te oefenen. Loslaten geldt voor zowel positieve als negatieve ervaringen. Als we een fijne ervaring hebben, willen we dat graag vasthouden. Vervelende ervaringen willen we graag zo snel mogelijk vergeten, maar dat lukt vaak ook niet. Dat komt omdat we het huidige moment niet accepteren zoals het is. Negatieve ervaringen willen we wegstoppen of negeren. En positieve ervaringen willen we vasthouden. Boudewijn de Groot zingt: ‘Want je kunt niets zeker weten en alles gaat voorbij.’ En zo is het. Loslaten is iets te laten zijn zonder dat je iets doet met de positieve of negatieve gedachten, gevoelens of waarnemingen die je erbij hebt.

Tot slot nog even alle principes van de mindfulness houding op een rijtje

Niet oordelen
Geduld
Frisse blik
Vertrouwen
Niet streven
Accepteren
Loslaten

Probeer deze principes eens toe te passen in je dagelijks leven. Vertrouw op jezelf door vaker stil te zijn en te luisteren wat er van binnenkomt. Je hoeft nergens anders naar te zijn, geniet van het bezig zijn. Zoals dr. Wayne Dyer het zo mooi omschrijft: ‘When you dance, your purpose is not to get to a certain place on the floor. It’s to enjoy each step along the way.’

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x