Mindfulness lijkt het toverwoord van deze tijd. Er er wordt vreselijk ingewikkeld over gedaan, terwijl mindfulness simpel is. Althans de theorie. Ik zie de trainers en coaches als paddenstoelen uit de grond komen. En het is niet eens herfst. Maar goed, je hoort mij niet zeggen dat het verkeerd is. Hoe meer mensen de principes van mindfulness leren – op wat voor manier dan ook – hoe meer mensen innerlijke rust ervaren. En daar kan de wereld alleen maar beter van worden.
Wat is mindfulness?
Mindfulness kan worden vertaald als opmerkzaamheid. De aandacht richt je op het hier en nu, zodat je aanwezig bent in het huidige moment. Meestal wordt de aandacht gericht op de ademhaling, maar het kan ook door telkens een bepaald woord hardop uit te spreken of je aandacht te richten op een lichaamsdeel.
Mindfulness training overbodig
Het wil echter niet zeggen dat je een training moet volgen om mindfulness te kunnen toepassen. Een vriendin van mij zei het als volgt; ‘De principes van mindfulness zijn zo simpel, daar kun je geen expert in zijn. Iedereen kan dat op z’n eigen manier toepassen.’ En zij past ze zeker toe in haar holistische massages. Een aanrader overigens, maar dat terzijde. Vaak denken we dat we eerst van alles moeten leren of weten voordat we iets vaardig zijn. Eerlijk gezegd dacht ik er ook zo over bij mindfulness. Ik had verschillende boeken gelezen van Thich That Nan, waaronder ‘Stilte’. Wat ik las ging ik toepassen in mijn dagelijks leven. Niet veel later overwoog ik de standaard 8-weekse mindfulnesstraining te gaan volgen. Want ik had toch het idee dat ik nog niet voldoende wist. Toen ik er met een gecertificeerde mindfulnesstrainer over sprak, realiseerde ik me dat ik de principes al aan het toepassen was. Ik had er gewoon niet de naam mindfulness aangegeven.
Ga oefenen
De mindfulness principes zijn heel eenvoudig en waarschijnlijk ook helemaal niet nieuw voor je. Het gaat er niet om dat je er steeds meer van weet. Het gaat er om dat je er mee gaat oefenen. Dat je het oefent in jouw dagelijks leven. Laten we eens gaan kijken naar de mindfulness principes, ook wel de mindfulness houding genoemd.
Niet oordelen
Je snapt nu meteen waarom de principes niet moeilijk zijn, maar het uitoefenen ervan wel. Je oordeelt eigenlijk de hele dag. ‘Ah bah, het regent,’ kan het eerste zijn wat je zegt als je naar buiten kijkt. En het is meteen een oordeel. Niet oordelen is lastig in de praktijk te brengen. Je hoeft de televisie maar aan te zetten of er komt een hele stroom aan oordelen bij. Je vindt ergens iets van. Probeer niet krampachtig om het oordelen te vermijden. Het is heel normaal dat je oordeelt. Begin met het herkennen van het oordelen. Ben je er bewust van dat jouw oordeel, jouw blik op de wereld aangeeft. Het is jouw referentiekader. Als je dat herkent, weet je dat jij nooit het hele beeld ziet en dat jouw oordeel dus ook is gebaseerd op jouw beperkte waarneming van een situatie.
Geduld
Iedereen heeft weleens iets soortgelijks meegemaakt. Je zit op je werk en krijgt een verontrustend mailtje. Er is een probleem dat jouw aandacht vraagt. Maar je bent al te laat voor die bijeenkomst buiten de deur, dus je hebt niet de tijd om er meteen actie op te ondernemen. Tijdens de bijeenkomst denk je nog een paar keer terug aan het mailtje en bedenkt allerlei scenario’s. Je bent niet echt met je gedachten bij de bijeenkomst. En dan loopt het ook nog eens uit. Als je na een lange dag eindelijk thuiskomt, zet je meteen je laptop aan. En wat blijkt? Het probleem is al opgelost. Iemand had een vergissing gemaakt, er bleek geen probleem te zijn. Natuurlijk gaat het niet altijd zo. Geduld helpt je om niet meteen tot actie over te gaan. Het geeft ruimte.
Frisse blik
Ken je dat gevoel toen je voor het eerst begon aan dat nieuwe project waar je zo enthousiast over was? Of de eerste keer dat je zwanger was? Alles is nieuw en zo bekijk jij de wereld ook. Je staat open voor elke ervaring. Dat is de beginnersgeest en die gaat gepaard met een frisse blik. Kijk maar eens naar kinderen, dan weet je precies wat dit betekent. Afleidingen horen bij het leven en dus bij mindfulness. Onthoud dat je bij elke gedachte of gevoel, je aandacht weer kan richten op je ademhaling. Zo begin je telkens weer opnieuw en ervaar je ook de openheid die daarbij hoort.
Ga eens spelen met deze dingen. Pas ze toe in het dagelijks leven. Oefen je geduld met je kinderen. Oefen de frisse blik op je werk. En probeer eens naar het journaal te kijken en word je bewust van je oordelen.
In de volgende blog lees je over de volgende mindfulness principes: vertrouwen, niet streven, accepteren en loslaten.
Heel mooi en toegankelijk geschreven! Zo simpel als het is..elk moment de mogelijkheid om terug in rust en lijf te komen
Hi Rosemijn,
Dank je wel.. En het artikel is er dankzij jou. Jij zette me aan het ‘denken’.
Groeten,
Gwyneth