Maak deze fout niet bij het uitgeven van geld

Toen ik mijn eerste ‘echte’ salaris kreeg, besteedde ik het met name aan spullen. Elke zaterdag ging ik winkelen en ik kwam altijd wel met iets naar huis. Het was een hobby geworden om magazines te lezen en outfits samen te stellen. En dan die schoenen… ik heb er nog steeds veel. Een outfit was pas echt af met een paar mooie pumps. Ik herinner me nog een keer dat ik naar Amsterdam ging om een paar gifgroene pumps op te halen (Amsterdam is ver weg voor een Brabants meisje 😉 ).

De volgende uitgavenpost werd mijn huis. Als je twee keer een nieuwbouwhuis koopt, valt er veel te kiezen. En dat gaf me plezier. Ik kocht woonbladen, maakte moodboards en Pinterest-borden. Na het huis kwamen de kinderen, maar toen was mijn uitgavenpatroon al iets veranderd.

In mijn twintiger jaren gaf ik vooral veel geld uit aan dingen die zichtbaar waren. Nu, eind dertig, zijn het vooral dingen die onzichtbaar zijn. Zoals workshops, trainingen en coaching. Maar laatst viel mij iets op. En het verbaasde mij.

Ik had weliswaar de shift gemaakt van materiële zaken naar immateriële zaken, maar ik maakte een duidelijk onderscheid in deze immateriële zaken. Zo gaf ik wel geld uit aan trainingen, maar vooral aan trainingen die iets concreets aanbieden. Zoals het maken van een online programma, het starten van een online business of het verbeteren van mijn marketing vaardigheden. Allemaal dingen die praktisch zijn en direct inzetbaar.

Ik besteedde ook weleens geld aan coaching, maar dat deed altijd een beetje pijn. Dan had ik daar 1,5 uur gezeten en wat nam ik dan mee naar huis? In elk geval geen nieuw paar schoenen. En vaak was de boel nog opgeschud ook, dus echt fijner voelde ik me daarna ook niet.

Maak niet dezelfde fout bij het uitgeven van geld als ik deed.

Het is een kwestie van korte termijn en lange termijn denken. Een nieuw paar schoenen, een cursus fotografie of een massage, geven instant geluk. Je hebt direct plezier van je aankoop. Je ervaart het resultaat meteen.

Zelftwijfel overwinnen zodat je kan doen wat je echt graag wilt is geen instant geluk. Sterker nog, het is niet eens plezierig. Want je wilt niet geconfronteerd worden met die zelftwijfel. Je wilt er juist ver van weg blijven. Je eet liever een chocolaatje (weer instant geluk) en het vervelende gevoel is ook verdwenen. Dit gaat over lange termijn geluk. Over een leven waarin je vrijheid ervaart. De vrijheid om te zeggen wat je echt vindt. De vrijheid om te doen wat jij wilt. De vrijheid om jezelf te zijn. Om je volledige potentieel tot bloei te laten komen.

Dat is niet iets wat je kan kopen. Het is iets dat je mag trainen. Het gaat over het vinden van je drijfveren. Je waarom, je missie. Als ik nu kan kiezen tussen een nieuw paar schoenen of een coachsessie. Dan kies ik voor het laatste. Omdat werken vanuit ‘mijn waarom’ de diepste vervulling geeft. Daar kan geen paar schoenen tegen op.

 

Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Nama
6 jaren geleden

Een subliem verkooppraatje!

2
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x