Levensopdracht – wat is de bedoeling?

 

Ik heb altijd het idee gehad dat wij – de mensen – hier niet zomaar zijn. Dat ons leven zin heeft. Dat het niet zo kan zijn dat we geboren worden, leven en weer doodgaan en dat dit alles volkomen nutteloos is. Zonder betekenis. Zonder zin.

Net zo min als ik kan geloven dat het de bedoeling is dat we onszelf ’s ochtends uit ons bed halen om vervolgens naar een baan te gaan waarbij onze geest langzaam doodgaat. En dat we dit voor onszelf goed praten omdat het nu eenmaal zo is. Of dat we van geluk mogen spreken omdat we tenminste een baan hebben. Dat we niet moeten zeuren omdat wij in een van de meest welvarendste landen ter wereld leven. Dat we met die baan veel geld verdienen en daardoor onze hypotheek kunnen betalen en alle andere dingen die we nodig hebben om ons leven toch nog aangenaam te maken.

Lange tijd dacht ik dat ik misschien naïef was. Een dromer. Een idealist. Dat het misschien zelfs kinderachtig was om te geloven dat ieder mens hier met een reden is.

Dit is een van die dingen die ik al heel jong ervaarde. Die ik geloofde. Totdat ik leerde dat het misschien wel anders was. Totdat ik leerde dat anderen dit niet geloofden. Totdat ik leerde dat het helemaal niet bewezen kon worden. En toen hield ik mijn mond. En bestempelde ik mezelf als naïef.

Ik wil niet naïef zijn. Dus houd ik me mond. Maar wat als we allemaal onze mond houden? Waar wacht ik op? Totdat iemand anders uitspreekt wat ik denk? Zodat ik een reden heb om me daarbij aan te sluiten? En wat als dat niet gebeurt? Houd ik dan voor altijd mijn mond omwille van het niet naïef gevonden willen worden?

Inmiddels geloof ik niet eens meer dat we hier met een reden zijn. Ik weet het zeker. Ik heb geen wetenschappelijk bewijs. Ik heb dat bewijs niet nodig, omdat ik vertrouw op wat ik zelf denk, voel en weet. Dat is volgens mij de bedoeling. Dat is je levensopdracht.

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x