Lees dit als je overweegt op te geven

De keuze voor de studie Sport, Economie en Communicatie leek helder, ik was geïnteresseerd in sport. Ik was fanatiek wedstrijdzwemster en ik gaf training. En o, wat was ik dol op de Olympische Spelen.

Toch heb ik nooit echt een carrière in de sport geambieerd. Ook daar kwam ik tijdens de studie al heel gauw achter. Het leek erop dat ik de commerciële kant van de studie nodig had in mijn werkende leven als marketing manager. De sportkant had mijn persoonlijke interesse.

Sinds ik ondernemer ben zie ik ineens helder wat mij zo aantrok in sport. Sporten en ondernemen zijn eigenlijk dezelfde dingen.

Elke zondagochtend loop ik hard in de Loonse en Drunense duinen met een hardloopgroep . In november organiseerde ze een cross. Het leek mij wel fijn om door de modder te lopen. Wanneer krijg je nou zo’n kans als volwassene? Maar goed, sinds ik gestopt ben met wedstrijdzwemmen heb ik een hekel aan wedstrijden. Toen zei iemand tijdens de training tegen mij:

“Ik snap niet waarom mensen zo moeilijk doen over het meedoen aan een wedstrijd, als je het rondje nu kan lopen dan kun je het tijdens de wedstrijd toch ook?”

Toen besloot ik om mee te doen.

Tijdens het lopen kwam de vergelijking met het ondernemerschap in me op. Voor de start voelde ik spanning. Ik praatte wat met mijn clubgenoten om mezelf af te leiden. “Pang”, dat was het startschot. We waren begonnen. Mijn adem ging sneller en de spanning voelde ik op mijn borst. Na een paar minuten verdween het. Ik concentreerde me op het pad en zocht mijn eigen tempo op. Na een rondje had ik genoeg genoeg energie over. Dus ik besloot wat harder te gaan. Telkens haalde ik mensen in. Dit gaf me energie dus ging ik steeds harder. Totdat ik geen zicht meer had op iemand die voor me liep (nee, ik liep niet vooraan!).

Toen werd het zwaar. Ik had geen zichtbaar doel voor ogen. Ja, ik wilde naar de finish maar die was nog uit het zicht. Ik werd kortademig, “had ik mijn medicijnen nu maar ingenomen”, “waarom ben je zo hard gaan lopen”, “je houdt het niet vol, stop maar” schoot er door mijn hoofd. Ik realiseerde me hoe gemakkelijk het was om gewoon te stoppen. Ik kon gewoon ophouden met hardlopen en gaan wandelen. Toch bleef ik doorgaan en concentreerde me, elke stap bracht me dichterbij de eindstreep. En uiteindelijk was ik er. Voldaan en trots dat ik de finish had gehaald.

En zo is het ook met ondernemerschap of het starten van een nieuw project. Alhoewel je wat spanning ervaart, begin je er vol enthousiasme aan. Je ziet dat je vooruit komt, je ervaart flow. Dan wordt het lastig, je ziet even niet voor je wat je volgende stap is. Het doel lijkt zo ver weg. Je overweegt om op te geven.  Als je niet in deze valkuil trapt, wacht een trots en voldaan gevoel op je bij de eindstreep.

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x