Laat je niet afleiden

Er zijn constant afleidingen om ons heen, zoals social media. Maar er zijn meer afleidingen zoals de mensen in je directe omgeving.

Er zijn niet heel veel andere ondernemers die doen wat ik doe. Tenzij ik op Facebook kijk, dan zit ik in die kleine bubble waarin het lijkt alsof iedereen hetzelfde doet.

Als ik kijk in mijn omgeving, zie ik iets heel anders. De meeste mensen hebben ‘normale’ banen. Ze zitten bij de politie, werken in het ziekenhuis of zitten op een kantoor. Ze plaatsen af en toe iets op Facebook: een gezellig etentje met vrienden, hun kind met een zwemdiploma en ze delen winacties.

Het lijkt totaal niet op wat ik doe: podcasts aan de hand van mijn eigen ervaringen, een autobiografisch boek over seksueel misbruik en openhartige e-mails. In vergelijking met mijn omgeving behoorlijk nieuw: een pioniersrol.

Jij bent het zwarte schaap in de kudde. Je valt wel heel erg op, maar niemand begrijpt nu echt waarom jij die zwarte vacht hebt en ook niet ‘gewoon’ lekker wit doet zoals de rest.

Dat maakt dat je kan gaan twijfelen.
Dat je bevestiging gaat zoeken om je heen.
Dat je je afvraagt of je het wel goed doet.

En dat is zo lastig in de pioniersrol. Je krijgt geen bevestiging van je ideeën.

Toen ik in 2006 met mijn webshop begon, dacht iedereen: Wat ga jij nu doen!?!

Terwijl ik dacht: het lijkt me leuk, ik probeer dit gewoon. Ik ging gewoon door. Nu zal niemand meer zeggen: online kleding verkopen is een stom idee. Nu zien ze wat ik toen al zeg.

Je moet leren omgaan met het onbegrip van je omgeving. Dus geen erkenning en waardering zoeken bij je naasten. Als ze je niet begrijpen, wil het niet zeggen dat ze je niet steunen. Ze kunnen nog steeds in je geloven.

Probeer dus niet bij elke tegenwerping van je omgeving in discussie te gaan om ze te overtuigen. Begrijp gewoon dat de ander een ander wereldbeeld heeft. Je kan er naar luisteren, maar je hoef je er niet op aan te passen.

Als ik in 2006 naar de mensen om me heen had geluisterd, was ik nooit begonnen. Dan had ik die hele ervaring gemist. Nu weet ik achteraf dat ik iets op het spoor was, ondanks dat ik mijn webshop niet door had gezet. Ik heb daardoor wel het vertrouwen gekregen dat ik mag geloven in mijn eigen ingevingen, ook al begrijpen anderen ze niet.

Het is belangrijk om dat vertrouwen in jezelf te vinden.

Werk aan dat vertrouwen. Train het.

Luister naar je dierbaren.
Ga terug naar binnen.
Terug naar wat jij gelooft.
Voelen, ervaren wat er in jou leeft.

Laat jezelf niet afleiden.

Als je er midden in zit, lijkt het altijd erger dan achteraf. Straks ben je blij dat je op jezelf vertrouwd hebt en zal dat vertrouwen in jezelf gegroeid zijn.

Zie reacties uit je omgeving als een reminder om te blijven geloven in jezelf.

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x