Kom voor eens en altijd van je geldgebrek af

Blijkbaar is geld iets waar je een bepaalde mindset over kunt hebben. In Amerika zijn er coaches helemaal gespecialiseerd in geld. En dan heb ik het niet over financieel advies of beleggingen of iets dergelijks. Nee, het gaat allemaal over de mindset.

Ik heb er nooit zo’n interesse in gehad, in die mindset.

Ik heb namelijk nooit geldgebrek. Dat zeg ik niet om op te scheppen of mezelf op de borst te slaan. Het is gewoon echt waar.

En terwijl ik al die mindset verhalen voorbij zie komen vraag ik me af of ik die mindset dan misschien al heb. Dat weet ik niet, want ik ben me er niet verder in gaan verdiepen. En ik hoef het eigenlijk ook niet te weten.

Ik wil je wel graag vertellen hoe ik ervoor zorg dat ik nooit geldgebrek heb. Het is gewoon een wijze les die mijn ouders mij hebben meegekregen.

Ik ben opgegroeid in een Tilburgs arbeidersgezin. Mijn ouders werkten hard om mij en mijn zus een goed leven te kunnen geven. Wij waren niet arm en wij waren ook niet rijk. Wij zijn nooit iets te kort gekomen.

Het motto was heel simpel:

Wat je niet hebt, kun je ook niet uitgeven.

Dat is nog steeds mijn motto. Als ik geld uit wil geven voor mijn bedrijf, zal ik eerst geld moeten verdienen. Als je net start verdien je natuurlijk nog niets, maar je kan wel sparen of er naast blijven werken. Voordat ik begon heb ik geld gespaard en heb ik opdrachten aangenomen om geld te verdienen. Dat geld heb ik niet uitgegeven aan nieuwe kleding of een nieuw paar killer heels (dat laatste had ik overigens wel heel graag gedaan moet ik eerlijk toegeven). Dat geld ga ik uitgegeven aan een nieuwe website met webshop. Zodat mijn geld zichzelf kan terugverdienen.

En dan kom ik meteen bij de tweede wijze les die ik heb geleerd over geld:

Verdienen zit in het uitgeven.

Die heb ik van mijn man. Ik houd al jaren een nauwkeurig overzicht bij van mijn uitgaven, zowel privé als zakelijk. Dat wil niet zeggen dat je zuinig moet leven of dat je nooit geld mag uitgeven. Het gaat om overzicht en inzicht. Als je overzicht hebt in je geldzaken dan heb je er ook inzicht in. Je weet waar je geld blijft.

Het hoeft niet moeilijk te zijn. Koop een notitieschrift en schrijf per maand je uitgaven op. Zo zie je precies wat voor jou de grootste kostenpost is.

Het grote voordeel van inzicht in je geldzaken is dat je kunt anticiperen. Als je bijvoorbeeld in 1 maand meer hebt uitgegeven dan er binnenkomt weet je dat er iets niet goed gaat. Je kunt daar meteen actie op ondernemen. Door te analyseren in welke uitgaven het zit en er actie op te ondernemen voor de volgende maand.

Het is echt heel simpel en je wordt er creatief van.

Zie je bijvoorbeeld dat je veel geld hebt uitgegeven aan eten en drinken op terrasjes en in cafés. Maak dan eens samen met je kinderen een picknick klaar, fiets naar de bossen en eet daar de picknick op. En nu niet meteen naar de stad fietsen om een nieuw picknickkleed te kopen. Een paar handdoeken werkt ook prima!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x