Koffie als symbool voor simpel leven

Toen ik mijn koffieapparaat aan het schoonmaken was – een moccamaster –  realiseerde ik me hoeveel makkelijker het koffie drinken hierdoor geworden is. ‘Hoezo is koffiedrinken ingewikkeld dan?’ hoor ik je denken. Het koffie drinken an sich niet. Alles wat er omheen hangt wel.

Toen ik met Carlo ging samenwonen, hadden wij een simpel filterapparaat waar je twee kopjes mee kon zetten. Ik dronk nog geen koffie en voor Carlo was het voldoende. Toen gingen we verhuizen en bij onze nieuwe keuken kregen we een Senseo-apparaat. We dachten dat het heel handig zou zijn, want ook nu weer 1 of 2 kopjes per keer zetten. En ik dronk nog steeds geen koffie.

Na het krijgen van mijn eerste kindje, dronk ik inmiddels wel koffie. Het was een  uitstekende manier om mijn werkdag door te komen. Mijn dagelijkse shot cafeïne zorgde ervoor dat ik me enigszins alert voelde na een gebroken nacht.

Inmiddels was het Senseo-apparaat kapot en er moest vervanging komen. Veel vrienden hadden een Nespresso-apparaat. De koffie was heerlijk. En we vonden het handig om 1 of 2 kopjes te kunnen zetten. Het bestellen van de cupjes werkte gemakkelijk en het voelde als een luxe.

Bij elke bestelling die we binnenkregen, werden we verleid met nieuwe soorten. Ook regelmatig kregen we de mooiste brochures per post om ons over te halen een nieuwe smaak te proberen. Nieuwsgierig als ik was, bestelde ik deze nieuwe smaak vaak. Ik kan overigens niet zeggen dat ik echt veel verschil geproefd hebt. Maar dat kan ook aan de hoeveelheid melk liggen die ik toevoegde.

Langzaam veranderde er iets. Het irriteerde me steeds meer dat ik de cups alleen online kon bestellen en niet met de dagelijkse boodschappen kon meebrengen. We gingen steeds meer koffie drinken en het bedrag wat we ook koffie kwijt waren, steeg aanzienlijk. Onze opbergdoos met ruimte voor verschillende smaken, kleurde steeds vaker hetzelfde. We hielden het bij een of twee smaken. We wilden niet meer kiezen. We wilden gewoon een kop koffie drinken. Het drinken van Nespresso voelde niet langer als luxe.

En toen ging het apparaat kapot. Zomaar ineens. We ruimden het op en besloten terug te keren naar filterkoffie. Het was goedkoper, makkelijker verkrijgbaar en bovenal eenvoudiger. Niks lungo, ristretto of livanto. Koffie werd weer gewoon koffie. Met melk of suiker. Meer niet.

Vaak staan we er niet bij stil dat we juist de eenvoudige dingen in het leven moeilijk maken. Achteraf was het kopen van dit apparaat misschien wel de start van het vereenvoudigen van mijn leven op allerlei andere terreinen. Want als je weghaalt wat onnodig ingewikkeld is, blijft er over wat echt belangrijk is.

Misschien tijd voor een kopje koffie?

 

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x