Introvert en zichtbaar zijn

Pas toen ik mijn MBTI-profiel goed las, zag ik dat ik een introvert ben die lijkt op een extravert. Vandaar mijn verwarring (lees dit).

Daarom dacht ik ook lange tijd over zichtbaarheid op de extraverte manier. Naar netwerkbijeenkomsten om mijn visitekaartje af te geven en nog belangrijker een praatje te maken met de juiste mensen. Mensen bellen of op z’n minst nabellen nadat ik ze een aanbod had gedaan. Vooral veel zelf in beeld op social media, want mensen willen je leren kennen anders kopen ze niks van je.

Toen dat allemaal zoveel spanning opleverde, dacht ik dat ik gewoon geen ondernemer was. Dat het niet voor me was weggelegd. En dat vond ik eigenlijk ook wel prima. Want al die dingen doen waren verschrikkelijker dan een baan in loondienst. Maar het indelen van mijn eigen uren en het online ondernemen beviel me wel.

Toen ik meer ging lezen over introvert zijn kwam ik erachter dat introvert zijn als ondernemer ook een kracht kan zijn. Zeker in de wetenschap dat bijna de helft van de populatie introvert is en niet 20-30% zoals meestal wordt genoemd. Dat betekent dus dat er veel meer ondernemers en dus ook klanten introvert zijn dan je denkt.

Dat veranderde mijn kijk. Als ik het fijner vond om te lezen in plaats van video’s te kijken, dan vonden misschien wel meer mensen dat. Bovendien vond ik het ook fijner om te schrijven dan om video’s op te nemen. Maar omdat alle extraverte ondernemer steeds weer vertellen dat je echt video moet hebben om succesvol te zijn, dwong ik mezelf steeds om het ook maar weer te doen. En nam ik zelfs een aantal youtube-video’s op.

Door telkens de aandacht te leggen op de dingen die ik van nature niet goed kan, trek ik de aandacht weg van de dingen die ik van nature wel goed kan. Stel je voor dat ik nu eens gewoon ging richten op het schrijven? Dat deed ik graag. Ik was er goed in. Zo goed dat ik al schrijvende mijn producten kon verkopen. Pas toen ik bij een netwerk van vrouwelijke ondernemers kwam, realiseerde ik me dat ik de enige was die al schrijvende mijn trainingen verkocht. De rest belde toch echt.

En nu? Ik schrijf alleen nog maar. Ik verkoop mijn trainingen via e-mail. En dat bevalt me prima. Lijkt je dit ook wat? De registratie van STORY | Business is vandaag geopend. Je leest er hier meer over.

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x