In acht stappen naar meer rust en verbinding

Dit bericht is geschreven door Mariet en Wietske van Yoga op de Zaak.

Vorige week vertelden we je over de Yoga Sutra’s; een van de oudste praktische yogateksten. Ook al is de tekst al eeuwen oud, de inhoud is nog steeds actueel. De Sutra’s beschrijven namelijk hoe je tot meer rust in je hoofd kan komen, om zo krachtiger te worden en meer in verbinding te staan met de wereld om je heen. Dat klinkt goed toch? Het geschrift beschrijft in acht stappen hoe je tot deze staat van zijn komt. Hieronder een kort overzicht van de stappen en kleine oefeningen die je kan doen om ze in je leven te integreren.

De acht stappen

De eerste 2 stappen zijn gedragsregels. Je behandelt jezelf en anderen met liefde, mildheid en zo zuiver mogelijk. Voorbeelden van die regels zijn geweldloosheid, eerlijkheid, tevredenheid en zelfbeschouwing. Je oefent dit eerst in jezelf. Als dit goed gaat, gedraag je je automatisch ook zo naar anderen.

Oefening: merk eens op hoe je reageert op het maken van fouten. Geef je jezelf op je kop? Probeer je het te verdoezelen? Word je onzeker? Kijk eens of je in plaats van meteen te reageren, je fout kan onderkennen zonder oordeel. Als dat gaat, dan probeer je op een milde, liefdevolle manier te reageren. Zonder jezelf te straffen ga je op zoek naar een oplossing.

De derde stap is het doen van yogahoudingen. Door lichamelijk spanningen los te laten en krachtiger en leniger te worden, wordt je geest ook meer ontspannen, sterker en flexibeler. Je hoeft niet meteen een yogales van een uur te doen. De ochtend beginnen met een paar zonnegroeten of rek- en strekoefeningen geeft al veel effect.

Oefening:

Doe deze stoelyoga oefeningen, om in een paar minuten meer ontspannen te raken.

De vierde stap is het doen van ademhalingsoefeningen. De adem is direct verbonden aan onze emoties en gedachten. Door je adem tot rust te brengen, wordt het ook rustiger in je hoofd en blijf je emotioneel in balans. Dit betekent niet dat je nooit meer boos zal zijn of dat er geen gedachtes meer opkomen. Het is gewoon rustiger; geen hoge pieken of diepe dalen meer.

Oefening:

Leg voordat je opstaat uit bed je handen op je buik. Adem vier keer diep in en uit en voel de adembeweging onder je handen.

Als je je gedrag hebt aangepast en je lichaam en adem controleert, dan ben je klaar om je geest te gaan trainen. De vijfde stap beschrijft hoe je door de zintuigen naar binnen te keren tot concentratie, de zesde stap, kan komen. Concentratie is het richten van je aandacht op 1 punt. In de yoga is dit vaak je ademhaling.

Oefening:

Zorg dat je even alleen bent en niet gestoord kan worden. Sluit je ogen en breng je aandacht naar je adem. Je hoeft hem nu niet te controleren, alleen maar op te merken. Voel je adem bewegen in je bovenlichaam. Misschien kan je hem ook horen als je heel goed luistert. Merk op of je adem verandert doordat je er de aandacht naartoe brengt. Als je merkt dat je afgeleid wordt door gedachten of geluiden, keer dan weer terug naar binnen, naar je adem. Je kan beginnen met een minuut per dag en het uitbouwen tot bijvoorbeeld 10 minuten.

Tijdens het oefenen van concentratie, kan het zijn dat je af en toe een moment nergens aan denkt, zelfs niet aan dat waar je al je aandacht op richt. Dit is de zevende stap  uit de sutra’s: meditatie. Het is niet iets wat je kan oefenen. Het overkomt je tijdens het oefenen van concentratie. Je bent even los van je gedachten en lichaam; je ervaart jezelf niet meer. Je voelt je 1 met alles om je heen. En dat gevoel is de laatste en achtste stap.

Oefening:

Blijf de vorige oefening herhalen. Kijk ook of je alledaagse activiteiten kan doen met alle aandacht op wat je aan het doen bent, om zo je concentratie te oefenen. De laatste twee stappen kan je niet afdwingen. Ze ontstaan spontaan. Door te blijven oefenen, zal je merken dat je steeds vaker meditatie en verbinding voelt.

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x