Identiteit – Paul Verhaeghe


Dit boek heb ik verslonden. Ik had al een aantal keer een artikel gelezen van Paul Verhaeghe waardoor ik zijn berichten op social media ben gaan volgen. Het onderwerp ‘Identiteit’ fascineert me mateloos. En toen ik dit boek tegenkwam, moest ik het lezen.

Voordat ik dit boek las, had ik de overtuiging dat het verhaal dat wij onszelf vertellen vooral voortkomt uit onze opvoeding. Dat het familiepatroon bepalend is voor het verhaal dat wij onszelf vertellen en dus ook het leven dat we leiden. De rol van de maatschappij die werkte vanzelfsprekend door in dat familiepatroon, maar verder hechtte ik niet al te veel waarde aan die rol. Totdat ik dit boek las.

Paul Verhaeghe geeft in zijn boek een beschrijving van het mensbeeld dat past bij het grote verhaal dat in onze maatschappij wordt verteld en dat dus onze identiteit vormt.

Een deel van wat hij over dit mensbeeld schrijft is dit:

‘Mensen zijn competitieve wensen die vooral uit zijn op hun eigen profijt. Op maatschappelijk vlak is dat in het voordeel van ons allemaal, want iedereen zal in die competitie zijn uiterste best doen om aan de top te geraken. Daardoor krijgen we een efficiëntere dienstverlening binnen een één gemaakte vrije markt, zonder inmenging door de overheid. Dit is ethisch correct, want het slagen of mislukken van een individu in die competitie hangt volledig af van diens eigen inspanningen. Iedereen is bijgevolg zelf verantwoordelijk voor het eigen succes of falen. …… Iedereen moet blijven groeien. Immer, de competitie is bikkelhard.’

Zijn boek laat duidelijk zien wat de invloed van onze maatschappij is op onze identiteit. Het bracht mij weer meer helderheid over waarom ik het altijd zo belangrijk heb gevonden om carrière te maken.

Bestel hier paperback Identiteit van Paul Verhaeghe via bol.com

Bestel hier het ebook via bol.com

Ook via het Kobo abonnement van bol.com kun je het boek lezen, bestel hier.

 

_______________

De links op deze pagina zijn affiliate links van het partnerprogramma van Bol.com.
Ik beveel alleen boeken aan die ik zelf heb gelezen en die ik waardevol vind om te delen.

 

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x