Ideeën voor interactieve personeelsbijeenkomsten

Je kent ze wel die verplichte bijeenkomsten voor medewerkers waarbij de directeur of een MT-lid de aanwezigen informeert over wijzigingen in de strategie, jaarcijfers, nieuwe klanten of nieuwe producten. De spreker probeert het publiek erbij te betrekken door het stellen van vragen, maar vaak tevergeefs.
Het kan ook anders. De volgende ideeën hebben mijn oud collega’s van een middelgroot productbedrijf (ca. 100 medewerkers) aan het praten gekregen.
Speeddate met het management team
Het is gemakkelijker om vragen te stellen in een kleine groep dan voor een volle zaal. De medewerkers worden verdeeld in kleine groepen die elk een managementteamlid gaan bezoeken. Ik heb er voor gekozen om de groepen samen te stellen met medewerkers van verschillende afdelingen. Het schema met de groepsindeling kun je van te voren bekend maken, evenals de gespreksonderwerpen.
Resultaat: direct feedback vanaf de werkvloer.
Praktijkcase
Het nemen van beslissingen gebeurt vaak top-down; het management bepaalt en informeert de medewerkers. In deze bijeenkomst bespreekt een MT-lid een recent probleem van het management met de medewerkers. Ze gaan in groepen werken aan een oplossing. Vervolgens presenteren de verschillende groepen hun oplossing en bediscussiëren ze deze met het management team. Ook hier is het aan te raden om medewerkers van verschillende teams te groeperen.
Resultaat: verschillende inzichten voor de oplossing van het probleem.Spreekuur met de directeur
De meeste medewerkers stappen niet zonder meer op een directeur af met een voorstel of een idee. Om contact tussen medewerkers en de directeur te bevorderen krijgen medewerkers op een vast tijdstip de gelegenheid om bij de directeur binnen te lopen en   vragen te stellen of voorstellen te doen. Om het nog toegankelijker te maken kan het spreekuur plaatsvinden in de kantine of in een vergaderruimte.
Resultaat: medewerkers delen hun ideeën en kennis.

Mijn ervaring met dit type bijeenkomsten is dat medewerkers enthousiast reageren en gemotiveerd deelnemen. Ze vinden het leuk om betrokken te worden en komen vaak met verrassende inzichten!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik ben benieuwd wat jij vindt, laat een reactie achter.x